w240-Resvatnet.jpgHøstdag ved Resvatnet i Meldal. Vasslåtta og Vasslåttåsen på motsatt side av vatnet. I bakgrunnen Trollhetta (t.v.) og Rindhatten i Trollheimen.

 

w241-Vålåskaret.jpgSetergrenda Vålåskaret ligger nordøst for nordenden av Resvatnet, ca 15 km fra Å i Meldal. Vålåskaret er Norges første fredede setergrend (1967). 

 

w242-Vasslåtta.jpgEn vakker høstdag ved Vasslåtta på vestsida av Resvatnet. Her bodde Sigrid og Lars Johnsen, de mest fremtredende reineierne i Trollheimen før siste verdenskrig. 1300 reinsdyr i 1923! I tillegg drev de Vasslåtta som gard på vanlig måte. Her kunne de leve året rundt! (Fjøset står t.h. for bildet.)

 

w243-strand.jpgSandstranda ved nordenden av Resvatnet. Bladløse bjørketrær er et sikkert høsttegn. De går mot en ny vinter.

 

w244-stranda.jpgPå denne turen lå nysnøen ved sandstranda og i skogliene. Jeg liker godt slike vær- og føreforhold. Men føler virkelig naturen på kroppen!

 

w245-Vålåskaret.jpgVålåskaret omgitt av nysnø. Tomme hus! Seterdrifta ble nedlagt i 1950-åra. Som vi ser, er det i dag mange hytter i området.

 

w246-kart.jpgRundt Resvatnet og nedover Resdalen er det hytter nær sagt over alt. Hyttefolk har overtatt plassene hvor seterbudeier og slåttefolk drev sin virksomhet i tidligere tider. Resdalsveien går fra Å i Meldal til Romundstadbygda i Rindal. Resdalsveien Nord er helårsvei, mens veien på sørsida, Resdalsveien Sør (eller Råka), er bomvei og blir ikke brøyta. 

 

w247-hytte.jpgDenne hytteeieren har bygd seg hytte ved bomveien til Svartbekken. Han var veldig glad i sitt "hytteparadis". Lett å forstå!

 

w248-seter.jpgMye snø ved Synstigardssetra på sørsida av Resa. På denne skituren var det mildvær og litt regn. Så snøen hadde en usikkert framtid.

 

w249-flommen.jpgOg så kom regnet for fullt! Resa gikk langt over sine bredder denne dagen. Bildet ble tatt ved sørenden av Resvatnet, 19. juni 2010. 

 

w250-vei.jpgResdalsveien fikk også merke naturkreftene. Resdalsveien på meldalssida (grusvei) er forresten svært trasig å kjøre på når det er teleløning. En lang, lang rekke med dype spor og gjørmehull. I den tilstanden kan den knapt kalles bilvei. 

 

w251-hus.jpgGrønne bjørketrær rundt Trostykksetra (Trostykkjvoll´n), som ligger vel en kilometer nedenfor Resvatnet.

 

w252-blomster.jpgBlomstereng ved Nordgardssetra, ei av Jerpstadsetrene (Jerpstosetrin) ved Resdalsveien Sør (Råka). Her sluttet de med setring i 1966. Nordgard Jerpstad hadde enormt med utmarksslått. I Resdalen hadde Nordgard hele 17 høyløer i 8 forskjellige slåtteenger. Nesten utrolig!  Markaslåtten ble ikke gjort på en dag eller to. Veldig mye arbeid før høyet kom inn på låven nede i bygda.

 

w253-seter.jpgNaturressursene ble utnyttet for fullt før. På Synstigardssetra holdt de på ekstra lenge med utmarksslått. Ottar Jerpstad (f. 1928) slo den store setervollen på 23 dekar år etter år i en mannsalder. Om somrene hadde han kyr på setra. Melka ble hentet av en melkebil. Ottar var en arbeidsom kar av den gamle sorten. Jeg traff ham i 1998 og noen år etterpå. Det er bilde av ham på forsida av bind 2 i "Trollheimsserien". 

 

w254-Vasslåtta.jpgEn varm og vakker sommerdag på Vasslåtta. De som engang levde her, opplevde naturen på en intens måte året rundt.