z092-myr.jpg

Fikk en fin søndagstur i Langlimarka, lettskya og 20 varmegrader. Og praktisk talt fritt for plagsomme insekter.

 

z093-myrull.jpg

Mener dette er torvmyrull, en veldig vanlig myrullart. Myrer uten myrull hadde blitt kjedelig!

 

z093b-myrull.jpg

Tar sjansen på å bli litt filosofisk ved å ta med noen linjer fra diktet Sus i myrull av Hans Børli:

Livet er ikke alltid et hesblesende kappløp med døden. Livet er ikke bare titusen strevsomme steg mot små mål.

Nei, livet er rikt nok til å være bare sus i myrull -

 

z094-bukkeblad.jpg

Ikke bare bare å være bukkeblad når myra tørker ut. Røttene er i nødstider blitt tørket og malt til mel som ble blandet i brødmelet for å drøye dette.

 

z095-soldugg.jpg

Soldogg er ei "kjøttetende" plante. Den skiller ut ei klebrig væske som mindre insekter setter seg fast i. Planten produserer enzymer som løser opp og fordøyer insektet. Dette gjør soldogg for å skaffe seg nitrogen på nitrogenfattige myrer. I mine guttedager kalte vi soldogg for "fløggufangar".

 

z097-gullmyr.jpg

Gullmyrklegg vokser på fuktige steder med kalkrik grunn. Jeg har aldri før sett så mange planter som blomstrer på denne plassen.

 

z098-tågebær.jpg

Tågebær (teiebær) ser jeg på mange steder i Langlimarka. Frukten blir etter hvert glinsende rød. Mye stein i bærene, men de smaker godt.

 

z099-stokkand.jpg

Litt om fugler. Dette albumet kalles jo Natur: For få dager siden kom naboen og ville vise med et stokkand-reir på en nyslått jorde. Det lå helt åpent til etter at traktorer hadde kjørt over reiret med både slåmaskin og rundballepresse. Uten å ødelegge reiret. Nesten utrolig! Stokkand-hoa la seg faktisk på reiret etterpå for å ruge videre. Dødfødt prosjekt! Dette var selvsagt et gratismåltid for rev eller kråker, som holder til i området. Ingen nåde i naturen!