200114b-Bøkleppen.jpg

Jeg har tenkt å legge ut bilder og turbeskrivelser fra noen turer også i 2020. Samt andre ting av og til. Livet består jo ikke bare av turgåing.

Hovedmålet for dagens tur var å finne Mosesholet, en plass jeg aldri har vært på. Snodig stedsnavn! Etter 55 minutters kjøring fra Rindal kunne jeg parkere på Orahaugen, like før husa på Bøkleppen. Dette er våningshuset. 

 

200114c-kjerrevei.jpg

Fra Bøkleppen er det flere interessante turmål: Bølia, Bøkleppsetra og Gravasetra, Grava og Trodalen. De to siste er nedlagte garder. Har vært på alle disse plassene. Denne kjerreveien fra Bøkleppen er perfekt for en turgåer! Jeg fikk en barmarkstur i januar med sol og uten vind. Helt fantastisk! 

 

200114e-Stølen.jpg

Framme ved Stølen, en plass jeg har omtalt før. Vi ser husmurer og ei låveklopp eller kjørebru. Ligger på ei grasflate. Ingen vet hva dette har vært!

 

200114f-sti.jpg

Kjerreveien slutter like før Stølen. En fin sti fører oss videre. Den snor seg fram mellom gamle trær og mosegrodde steiner. En ren nytelse å gå her!

 

200114g-rygg.jpg

Lenger fram går stien over en bergrygg høyt over Trongfjorden. Stupbratt nedafor! Her gikk barn fra Bøkleppen til skolen på Flessa. Krevende skolevei!

 

200114h-tråkk.jpg

Men så var det dette mystiske Mosesholet! I følge kartet (norgeskart.no) skulle jeg gå nesten fram til bekken som kommer fra Flurikdalen. Så var det bare å gå rett ned til fjorden. På kartet stod det Mosesholet i nærheten av ei hytte eller et lite hus. Fant denne svake stien vel 100 meter fra bekken. Ikke bare et dyretråkk! Fulgte stien, som gikk på skrå nedover den bratte lia i nordvestlig retning. Merkelig! Gikk stien virkelig til Mosesholet? Stemte ikke med kartet.

 

200114i-tuft.jpg

Fortsatte likevel. Veldig bratt nedover. Greit å ha noen trær å holde seg fast i. Plutselig oppdaga jeg ei lita grasflate nede ved stranda og noen gamle grantrær. En liten bekk rant forbi plassen. Fant ei tydelig hustuft, som vi ser her. Men ikke noe hus! Var jeg på villspor, eller? 

 

200114j-matpause.jpg

Nei, dette forstod jeg ikke! Gikk og kravlet rett opp fra plassen og kom til Stølen igjen. Her hadde jeg noe å tygge på! Hadde jeg vært i Mosesholet?

 

200114jx-kart.jpg

Men jeg hadde flaks! På tilbaketuren traff jeg to hyggelige damer fra Bølandet. Jeg fortalte hva jeg lette etter og hvor jeg hadde gått (som vist på dette kartet). Den ene av de to turgåerne ringte da til en kjentmann. Han fortalte at det var feil på kartet. Mosesholet var ikke riktig plassert! Så da så! Jeg hadde nok vært på rett plass! Som før sagt: Ikke stol 100 prosent på et kart! 

 

200114k-Torjulvågen.jpg

Fra stien ser vi rett over Trongfjorden til Torjulvågen. Fristende fjell i bakgrunnen. Absolutt noe å  prøve seg på for "toppomaner"!

 

200114l-nausta.jpg

Ruslet ned til Bøkleppnausta for å kikke på plassen. Bare 1 km fra Bøkleppen. Høgt oppe i lia ser vi Tjyvåa som fosser nedover fjellsida ved Trodalen.

 

200114m-info.jpg

Her oppdaga jeg noe spennende: Kartet på infotavla bekrefter trolig hvor Mosesholet ligger. Uten interesse for de fleste, men for noen et viktig spørsmål.

 

200114n-gapahuk.jpg

En romslig gapahuk med god utsikt innbyr til en lang pause. Men pausen min ble ganske kort. Ville helst komme hjem før det ble helt mørkt.

 

200114o-Surnadal.jpg

Rusleturen fra Bøkleppen ble svært vellykket, synes jeg. En tankevekkende turdag! Vi kan få oppleve mye ved å kjøre en time eller to. 

Kom til Utsikta i Surnadal kl. 16. Måtte stoppe og nyte synet av bygda og Sulå langt der bak. Snart blir alt skjult av nattemørket. Men lyset kommer tilbake!