Det ble en tur fra fjord til fjell. Kjørte til bygda Bøfjorden i Surnadal og parkerte på Settem. Gikk så til turens første mål: Settemsvarden.

 

210604a2-skilt.jpg

Fra P-plassen på Settem til Settemsvarden er det 2,5 km. Vi fulgte den merka KNT-ruta til varden. Først skogsvei, deretter traktorvei og til slutt sti. Turstien går videre til Jutulbu, ei selvbetjent turisthytte som drives av Kristiansund og Nordmøre Turistforening.

 

210604b-utsikt.jpg

God utsikt fra Settemsvarden mot Bøfjorden og Bølandet. Bølia går oppover til venstre i bildet.

 

210604b2-Dina.jpg

Settemsvarden er ett av årets mange Stikk UT!-mål. Jeg noterte turkoden, mens Dina lette etter skygge i stekvarmen.

 

210604c-vatn.jpg

Etter en lang matpause ved varden, fortsatte vi videre mot Skrøvsetvatnet, som vi ser her. Ingen tydelig sti, men et veldig lett terreng å gå i. Den mektige Vassdalsheia strekker seg til værs i bakgrunnen. Et langstrakt, bratt og spennende fjell!

 

210604d-hytte.jpg

Neste mål var Skrøvsetsetra. Denne gamle og vesle hytta ligger like ved seterplassen. Flott med bekkeblom og grønt gras. 

 

210604e-setra.jpg

Tok en ny pause på Skrøvsetsetra. Fant en skyggefull plass hvor vi kunne studere mangt og mye. I et storslagent fjellandskap! 

Det er dokumentert seterdrift fra 1723. Siste sommer med kyr på setra var 1974. Og det siste høylasset ble dratt ned i bygda vinteren 1942. Å drive med markaslått var nok til tider slitsomt, men også trivelig, er det blitt sagt av folk som har vært med på det.

 

Skrøvsetsetra og traktene rundt er et fjellområde jeg liker meg i. På min første tur til denne seterplassen, 6. mai 2011, gikk jeg etter seterveien fra Skrøvset. Gjorde det samme 16. mai 2019, men forlenget da turen ved å gå opp på Skreåfjellet.

210604f-skilt.jpg

På denne tredje turen, 4. juni 2021, gikk vi altså hit via Settem og Settemsvarden. Ruslet tilbake om Jutulbu.

 

210604g-Jutulbu.jpg

Hytta Jutulbu ble oppført i 2000 og har 19 sengeplasser. Det går turstier hit fra flere kanter. Vi gikk tilbake etter KNT-stien til Settem.

I disse koronatider må man kontakte KNT for å få reservert plass for overnatting.

Fortsetter min høyttenkning når det gjelder fjellturer: Dette ble femte tur til Jutulbu. To fra Haugaskaret og tre fra Settem, inkl. én skitur.

 

210604h-Vassdalsheia.jpg

Utsyn fra Jutulbu mot det nylig omtalte fjellet Vassdalsheia.

Vi ser Skreåfjellet (712 moh.) som en nesten flat topp helt til venstre; litt opp og til venstre for noen store snøfonner.

 

210604i-Settemsetra.jpg

I nordlig retning kan vi skue mot Settemsetra. Noen linjer fra diktet Møte med setra av Lars Nergård passer perfekt:

No rår stilla borti lia. Ingen bjølleklang fra ku.

Det er slik at sjølve tida har fått allting til å snu.

 

210604j-fioler.jpg

Men ikke alt er blitt borte i skog og fjell: Fioler og andre markblomster kommer tilbake år etter år. Må bare nytes!

 

210604k-kart.jpg

Vi fikk en fin tur på 14 km denne nydelige sommerdagen. Brukte seks og en halv time på fotturen.

Så ingen grunn til å haste avsted og komme fortest mulig ned til bilen. Ingen vet hvor mange slike flotte dager vi får i sommer.