190718b-blåknapp.jpg

Humle på blåknapp. Den som leter, han finner! Nektar er viktig for denne skapningen. Humler bidrar til pollinering av mange planteslag.

 

190718b2-klegg.jpg

Nå har også kleggene kommet. For fullt! (18. juli) Plagsomme insekter på desperat jakt etter blod. Dette er kuklegg. Foto: Arne C. Nilssen.

 

190718d3-kart.jpg

Interessant område ved Dyrdalsvarden nederst på kartet! Her møtes Kløvvegen fra Langlia (Rindal) og Folldalsråket fra Romundstadbygda. Herfra har utallige kyr, kløvhester, seterfolk og andre fortsatt mot den forgjettede Folddalen i hundrevis av år. Slik er det ikke nå. Og det er heller ikke lenger så mange fotturister som går etter turistlina til Trollheimshytta.

 

190718d2-Gaddfj.jpg

Vi fulgte Kløvvegen fra enden av Seterlivegen til Gaukholet, som vi ser i dalsøkket. 5 km å gå. Gaddfjellet (918 moh.) i bakgrunnen.

 

190718e-JB.jpg

Vi ruslet tilbake om Totjønnin på østsida av Litlbøllu. Gikk etter et gammelt kuråk ned til Gammelseterdalen. Nå er det bare sauer i dette området. Tilbaketuren ble på vel 6 km. Innpåslitne insekter deltok også på turen. Varmt vær og nesten vindstille. Fin tur på tross av uønsket turselskap!

 

190718g-seter.jpg

Os ha gjort qva gjæras skulle, ysta Ost aa kinna Smør. Naa staa at aa kløvja Øikjom, settja Laas for Sæterdør.

Slik ble heimreisa fra setra beskrevet av Edvard Storm (1749-1794). I Gammelseterdalen ble seterdrifta nedlagt først på 1860-tallet.

 

190718h-nikkev.jpg

Men plantene kommer tilbake hver sommer. Heldigvis! Dette er nikkevintergrønn. En liten, vakker og nokså vanlig plante.

 

190718i-rome.jpg

Rome har også begynt å blomstre. Giftig for sauer; lam kan få sykdommen alveld. Flere teorier om årsakssammenhengen. Men det er klart at romegraset er en medvirkende årsak til denne stygge sykdommen. Ofte med dødelig utgang for lam. Rome er altså en nydelig, men giftig plante.