7. mai 2020 gikk jeg en rundtur fra Flessa. I dag tok jeg nesten samme tur. Forlenget årets turrute ved å gå om Nesadalen.

 

210514b-setervei.jpg

På første del av turen fulgte jeg seterveien som går fra Flessen (garden) til Flessasetra. Tok en annen sti oppe i Tømmerlundlia.

- Jeg gikk en tur på stien, synger vi. Her hadde det passet å synge Jeg gikk en tur på seterstien. Men jeg forholdt meg helt taus. Mye bedre å lytte til fuglesangen rundt meg. Det var da også litt av vitsen med denne vårturen. Helt snøfritt overalt der jeg gikk.

 

210514c-ruin.jpg

Ufattelig mange har vært i dette området lenge før meg. De som drev med markaslått ved Bruna, hadde ljå og rive. Ikke kamera!

 

210514d-furuskog.jpg

Fra Bruna fulgte jeg i år som i fjor den tørre og langstrakte åsryggen til toppen av Tømmerlundlia. For det meste tydelig sti.

 

210514e-veidele.jpg

På toppen av Tømmerlundlia er det et veidele. Seterveien til Flessasetra kommer opp her, og en annen sti går nedover Nesadalen.

Her har jeg vært flere ganger. Rett fram ser vi den flotte "steinbenken" som er belagt med et mykt teppe av mose. Her er det godt å sette seg ned, ta fram nistepakken og nyte skogsnaturen. Ekstra trivelig når rødstrupe og trepiplerke setter igang med lystig sang. 

 

210514f-seter.jpg

Etter matpausen dro jeg nedover Nesadalen til Nessa-setra. Første gang jeg ruslet rundt i Nesadalen, så jeg ikke setra i den svært tette granskogen. På min andre tur var jeg sammen med en kjentmann som visste nøyaktig hvor setra lå. Nå er jo granskogen blitt borte etter omfattende tømmerhogst for få år siden. Fra seterplassen går det en skogsvei videre nedover Nesadalen.

 

210514f2-husmur.jpg

Seterskjelet på Nessa-setra er den gamle røykjestua fra garden Surn(a)dalsnes. Nabogardene Trodalen og Flessa drev med setring her etter at Surnadalsnes ble nedlagt. I dette området har det foregått svært mye - i hundrevis av år.

 

210514g-dør.jpg

- Det er historisk sus over Nessa-setra, skriver Bert Bøe i Seterbok for Åsskard. Mye spennende og nyttig stoff i denne boka!

 

210514h-fiol.jpg

Ruslet videre nedover Nesadalen i rolig tempo og gledet meg over fioler og fuglesang. Bruset fra Båtvikelva var et tydelig signal om at nå smeltet det mye snø på fjellmyrer og baklier. Skikkelig vårstemning, med andre ord.

 

210514j-sti.jpg

På vei til Jutvika etter den gamle og gode ferdselsveien mellom Flessa og Bøkleppen. Veldig lett å gå her! 

 

210514k-Flessen.jpg

Og så var det slutt på rundturen denne vakre maidagen. Kan også kalles mimretur og fugletur. En fin kombinasjon for min del.

 

210514l-bekkeblom.jpg

Observerte mye mer enn bare fugler. Bekkeblom (soleihov, maiblom) skaper alltid gjensynsglede. Nydelig blomst! 

Her er fuglene jeg registrerte på denne rundturen fra Flessa. Notert ned i den rekkefølgen jeg først så og/eller hørte dem:

fiskemåse, ærfugl, kråke, gransanger, gjerdesmett, bokfink, fuglekonge, trepiplerke, spettmeis, rødstrupe, måltrost, kjøttmeis, svarttrost, svarhvit fluesnapper, løvsanger, grønnsisik, strandsnipe og svartbak.

 

210514m-kart.jpg

Det ble ingen lang tur, bare 6,5 km. Men lang nok til å oppleve og føle den gode vårstemningen ute i naturen.