140829b-Folddalen.jpgOm kvelden 7. august 2014 var det et skrekkelig uvær i Folddalen. Det lynte og tordnet og begynte å regne noe voldsomt. Bekker ble til elver som fosset nedover fjellsidene og tok med seg jord, steiner og trær. Dette er på vestsida av Gardfjellet. En del av rasmassene havnet i Gråsjøen.

 

140829cc-Folddalen.jpgDa vi dro innover Folddalen 22 dager senere, var det stille og fredelig i dalen. Fra båten på Gråsjøen ser vi rett mot Snota, et virkelig majestetisk fjell.

 

140829d-Folddalen.jpgTrollheimshytta var første stopp. Den inngår i den klassiske turen "Trekanten i Trollheimen", hvor også Jøldalshytta og Gjevilvasshytta hører med.

 

140829e-Folddalen.jpgJohanstuggu står på samme tun som turisthytta. Den har fått navnet sitt etter mangeårig dreng på Trollheimshytta, Johan Bolme. Han var dreng på hele 1980-tallet og det meste av 1990-tallet. Huset var tidligere en stall som ble flyttet tvers over tunet. Huset hadde før et artig navn: "Hoppegubbens hall". Sikkert mer koselig å være der enn i "Dovregubbens hall", som Grieg har tonesatt. Og mye mer nyttig med hester enn troll.

 

140829f-Folddalen.jpgFra Trollheimshytta gikk jeg sammen med John og Torbjørn til Minnesteinen på Storlihalsen. Den ble reist i 1889 til minne om "Den sist høilagte dalens høvding Eirik Eyvindson", som det står på steinen. Tvilsom historie, spør du meg. Men den som vil vite mer om denne sagnomsuste høvdingen, kan lese i Trollheimsserien (red. H. E. Folden), bind 1 side 12-14. 

 

140829g-Folddalen.jpgEtter å ha spekulert og kikket oss rundt på Storlihalsen, gikk vi opp til Dønnynsetra, som tilhører John sin slekt (Austigard Dønnyn). Der inntok vi et bedre måltid i finværet. Men før vi gikk til båten ved enden av Gråsjøen, måtte jeg ta enda et bilde, et klassisk motiv av Snota med Fuglsøysetra i forgrunnen.