210225b-kart.jpg

En ny tur i mitt nærområde. Jeg gikk på ski til Knapphaugløa 19. februar. Fortsatte litt lenger i dag. Mildvær de siste dagene har gjort at snøen har krympet og blitt litt fastere. En slags "påskestemning" med skareføre først på dagen og våt og myk snø utpå dagen. 

Gikk fra Sandåbrua kl. 9.40. Ikke vind, og 0 grader. Fulgte Seterlivegen og fortsatte etter turistlina til Knapphaugen.

 

210225d-furuer.jpg

En levende og en død. Naturens og livets gang lar seg ikke stoppe. 

 

210225e-spor.jpg

På vei fra Knapphaugløa til Krokasetra. Skaren var litt for svak. Tråkka gjennom. Har prøvd både verre og mye bedre trugeføre.

 

210225f-Krokasetra.jpg

På tuftene etter Krokasetra står det i dag ei hytte. Etter det jeg vet, ble den bygd av Lars Langli (1910-1986) fra Langlia. 

Her hadde Kroken i Romundstadbygda seter. Setereiendommen ble solgt i 1848. Garden Kroken ble fraflytta i 1877. 

 

210225g-hytte.jpg

Litt nærmere Litlbøllu ligger ei anna hytte. Jeg kaller den Kamslitthytta på kartet. Ola Tørset på Kamslitta i Rindal satte opp ei "gjeterbu" her i 1995-1996. På Kamslitta driver de fortsatt med sau. Det synes jeg er svært prisverdig! 

 

210225h-bru.jpg

Brua over Litlbøllu på sørsida av Knapphaugen. Den ble nylig reparert av Trondhjems Turistforening, som har ansvaret for turistlina til Trollheimshytta. Turstien følger den gamle seterveien oppover Litlbølludalen. Denne strekningen er det en fryd å gå! Lettgått og oversiktlig terreng. Ikke så egnet for skigåing. Har prøvd, men lettere og mer trivelig å gå akkurat denne strekningen uten ski på beina.

 

210225i-Knapphaugen.jpg

Svingte av fra turistlina (seterveien) etter brua og satte kursen mot en liten og snøfri høyderygg vel 200 meter fra Litlbøllu. Fin plass for matpausen? Og god utsikt? Stemte begge deler. Ser her tilbake mot Knapphaugen.

 

210225j-fjell.jpg

Skuer rett mot Børsetfjellet (Gaddfjellet). Vinden har blåst vekk mye snø på fjellområder. Skralt skiføre på toppene!

 

210225k-Gråknubben.jpg

Minimalt med snø oppe på Gråknubben også. Får ta en tur til denne fine utsiktstoppen en annen gang. En stund siden sist.

 

210225l-rasteplass.jpg

Det ble en lang pause med spising og studering med kikkert på den lave høyderyggen. En utmerket plass, som var dekt med mose, lav og lyng. Helt vindstille og rundt 8 varmegrader. Etter en times tid her oppe forsvant sola bak noen skyer. Og jeg tok fatt på tilbaketuren.

 

210225m-benk.jpg

Kort stopp ved Litlbøllu. Sola så jeg ikke mer denne dagen. Klarte meg godt uten. Overlevde også en periode med yr.

 

210225n-kongler.jpg

Jeg var mer opptatt av andre ting enn været. Oppløftende å se at korsnebbene har vært i området. En samling av kongler er et bevis på det. Disse frøspesialistene åpner frøskjellene med sitt korslagte nebb og drar ut frøene med tunga. Et kunststykke, spør du meg.

 

210225o-info.jpg

Å få øye på fugler og dyr er ikke alltid så lett. Mye enklere å finne og studere spor og sportegn. Alltid spennende!

Også fint med litt farge i alt den hvite om vinteren. Slik som denne laven i Seterlia:

210225p-lav.jpg

Lungenever vokser primært på gamle trær. Får håpe at denne store bladlaven får leve lenge langs Seterlivegen.

Kom ned til bilen etter å ha gått 9,6 km. Brukte 6 timer og 15 minutter. Langsomt tempo og mange pauser.  

 

Hittil i år har det blitt forholdsvis korte turer ikke så langt fra der jeg bor. Har håp om lengre dagsturer om ikke så lenge:

Når våren ånder på li og fjell og vekker urtene av dvale ...