191118b-myr.jpg

Begynte å gå fra Fagerhaugen nede i Seterlia, sør for garden Langlia i Rindal. Fulgte for det meste den gamle Kløvvegen (til Folddalen).

 

191118c-Sandfjellet.jpg

- November er så trist og grå, skrev Alf Prøysen. Vel, vel ... En markatur er kanskje oppkvikkende? Ikke noe grått på Sandfjellet iallfall. Kvitt og vakkert!

 

191118d-bål.jpg

Forlot Kløvvegen og gikk til en bålplass jeg har i nærheten av Storslettrabben. En sørvendt fururabb som er lite utsatt for vind. Datoen var 18. november, så da passet det bra med noe ekstra godt til kaffen. Marsipankake var et vellykket valg! Ikke sol, men bare noen få kuldegrader der jeg satt. Behagelig! Helt på slutten av turen begynte det å snø litt.

 

191118e-hytte.jpg

Hytta Storslettrabben som Knut Nerland bygde i 1983. Han tok utallige turer til hytta si. Det var alltid hyggelig å treffe Knut i Langlimarka!

 

191118f-Moasetra.jpg

Fra Nerland-hytta gikk jeg til Moasetra (Negardsmosetra). Gunnar fra Negardsmoen er i ferd med å restaurere seterhus. Siste år med setring var 1946.

 

191118g-fjell.jpg

Strekningen Storslettrabben - Gammelseterdalen var tung! Ei ekkel skareskorpe hele veien. Labert tempo. I bakgrunnen fjell på nordsida av Rindal. 

 

191118h-seterskjel.jpg

Kom omsider fram til Gammelseterdalen. Seterdrifta her ble avslutta i 1862 da de flytta ned til Moasetra, som ligger noe nærmere bygda. I vår tid er det blitt satt opp flere nye seterhus i Gammelseterdalen, selv om altså setringa er blitt histore. Et flott seterfjøs er også blitt bygd i gammeldags stil.

 

191118i-hytte.jpg

Hytta til Jorunn fra Negardsmoen. Den står nederst på stølen. Etter et par bilder til begynte jeg å gå mot Litlbøllu. Kom jeg til bilen før det ble helt mørkt?

 

191118j-bru.jpg

Krysset Litlbøllu på den nye brua og kom inn på Kløvvegen, som jeg gikk etter helt til Fagerhaugen hvor bilen stod.

 

191118k-is.jpg

Her ved Børter slette var det godt å ha stegjern. Ikke noe problem da! Men i skogen ble det mørkere og mørkere. Og hodelykta lå heime. Smart!

 

191118l-mørke.jpg

Et lite glimt av heimbygda, innzoomet fra Seterlia. Kom til bilen akkurat kl. 16.00. Unngikk dermed nattevandring. Trasig uten lys! Ved bilen viste GPS-en 11 km og 6 timers tur. Brukte lang tid, altså. På grunn av en langvarig matpause og sakte fart. Helt greit! Jeg fikk en skikkelig "bursdagstur"!

 

191118m-kart.jpg

Inntegna turrute. Kartnavn kan gi informasjon om mange ting. Kan ta markaslått (utmarksslått) som eksempel. Skrivemåte og uttale stemmer ikke alltid. På dette kartet brukes ordet slett(e): Midtslettet, Kjølslettløa, Storslettrabben. Slett (slitt) brukes om slåttamark, der man slår gras. Her i Rindal sier vi ikke Midtslettet, men Midtslittet. Med i-lyd! Men "kart-folka" har vel sine prinsipper. Det er verre når kartnavn er feilplassert. Men pytt, pytt! Vi finner vel fram!