x042b-kart.jpgIngressbildet viser Garden og Gardfjellet. Maleri av Kolbjørn Postholm etter etter gammelt fotografi.

Garden var den fremste av fjellgardene i Folddalen. Den er oppført i matrikkelen fra 1667. Den legendariske bjørnejegeren Skytter-Tølløv var den siste som bodde på Garden. Han flyttet trolig fra Folddalen i 1752. Pga. vannkraftutbygging på 1960-tallet ble store deler av Folddalen satt under vann. Det gjelder også plassen hvor Garden lå. Litt underlig å tenke på for mange som fikk oppleve Folddalen før neddemmingen. Husker selv den enorme Stormyra med sitt rike fugleliv.

 

x043-seterfolk.jpg

John (Jo) O. Børset og familien fra Utigard Børset (Rindal) drev med kvegdrift og setring på Garden i to perioder (1923-1925 og 1931-1933). I midten på bildet ser vi "Jo Utigard" og kona Oline på Garden med barna Gerty (på fanget til moren), Margot og Ottar. Fra den første perioden på Garden. Gerty ble båret av faren i en ryggsekk, 9 mnd. gammel. Margot og Ottar satt sammen i en damesal på hesteryggen, time etter time. En lang og krevende tur for alle! (Damesalen eksisterer forstsatt!) De fikk naturlig nok hjelp til å jage krøttera innover Folddalen.

 

x044-kalver.jpgBåde tvillingkalvene og søskena Margot og Ottar likte seterlivet på Garden. Bidet er sannsynligvis fra 1925.

 

x045-Garden.jpgMange år senere, i 1959: Margot (gift Folden og moren min) og søster Oddny. Det store huset (seterskjelet) som Jo (min morfar) begynte å bygge i 1923, er i ferd med å forfalle helt.

 

x046-Garden.jpgHer har huset på Garden mistet både noe av lengden og hele 2. etasje. Senere forsvant alt, og stedet ble oppslukt av Gråsjøen. Men når det er lite vann i Gråsjøen, kan vi se tuftene etter noen av seterhusa.

 

x047-tuft.jpgDette bildet ble tatt for noen år siden. Jon Langli og John O. Dønheim ved tufta etter eldhuset (i forgrunnen) ved strandkanten på østsida av Gråsjøen. 

 

x048-Gråsjøen.jpg

Her stod det store seterhuset (seterskjelet) på Garden. Fjøset lå litt lenger ned mot Folda. Bildet er fra en fellestur (Tirsdagstur´n) til Gardfjellet og Garden, 26. mai 2015.

 

x049-barnebarn.jpg

Tida på Garden med kvegdrift og setring er blitt historie. Her står John og Oline i Utigard Børset med barnebarn. Ulike reaksjoner på denne fotoseansen. Jeg lener meg mot bestefar for sikkerhets skyld. Han så jeg opp til og stolte på. Et forbilde på mange vis! Ekstra stort når han tok meg med på fjellturer.