200303b-skavl.jpg

Nok snø i Bjørnsledet! Kjørte etter Folldalsvegen, en bomvei fra Kvammen i Øvre Surnadal. Blå himmel, sol og noen få kuldegrader.

 

200303c-skispor.jpg

Gikk østover fra Bjørnsledet langs Grådalshaugen og svingte så mot nord opp til Gjøtet. Ser tilbake mot Tindfjellet helt til venstre og Sandfjellet til høgre.

 

200303e2-flaggspett.jpg

Kom til en gammel spettelokalitet. Prøvde å etterligne lyden av grønnspett, for å se hva som skjedde. Ingen grønnspett å se eller høre, men en flaggspett begynte å tromme kraftig i nærheten. Hørte også så vidt en dvergspett lenger bort. Flaggspetten ble visst forvirra over den merkelig lyden i "sitt" område. En inntrenger? Men jeg ble fort avslørt, og fuglen forsvant uten at jeg fikk se den. Setter inn et gammelt bilde av flaggspett som en erstatning.

 

200303f-dvergspett.jpg

Denne dvergspetten fant en fin reirplass i den omtalte spettebiotopen. En vår for noen år sia. Dvergspetten er en liten og lite sky hakkespett.

 

200303g-Snota.jpg

Da jeg nærma meg Gjøtet, ville også "Trollheimens dronning" (Snota) vise seg fram. Bare hyggelig!

 

200303h-skilt.jpg

Den gamle seterveien fra Børset til Folddalen gikk over Gjøtet. Det høgste punktet på turen. Seterveien fra brua over Bøllu (Kvennhusøyan) til tuftene etter den gamle Børsetsetra i Bekkerseterlia er i senere tid blitt rydda og merka. Skilt på flere plasser. En fin tur for dem som er opptatt av fortidsspor!

 

200303i-Gjøtet.jpg

Navnet Gjøte/Jøte finner vi på flere steder i landet. Også som ledd i sammensatte stedsnavn. Gjøte: Gjote (ei jøt, jøtå), en smal myrstrekning, grasvakse flatt jordstykke mellom hauger. Passer godt på denne plassen. Moren min viste meg for mange år sia et stakkstø (høystakk-plass) nedafor Gjøtet. 

 

200303j-Løfallfjell.jpg

Utsikt fra Gjøtet mot Rindal med Løfallfjella lengst bak. Snur vi oss, kan vi betrakte Snota som stikker til værs i bakgrunnen. (Vist på et tidligere bilde.)

 

200303k-Liahytta.jpg

Liahytta ligger oppå Børsetliå, et par hundre meter fra Gjøtet. Det har gått takras i mildværsperioder. En lettelse å slippe å tenke på tunge tak!

 

200303l-hytta2.jpg

Liahytta ble bygd på eiendommen til Utigard Børset i 1952. Hytta var et "paradis" for foreldrene mine. Ble en populær plass også for andre i familien.

 

200303m-bygda.jpg

Flott utsikt fra Liahytta! Ser oppover Rindal. Bolme nederst til venstre, og Bolmgarder i forgrunnen til høgre.

 

200303n-sentrum.jpg

Bra overblikk over Rindal sentrum. Den pyramideforma toppen i bakgrunnen til høgre er Gjømshøgda i Orkdal. Nå Orkland!

 

200303o-Tøfte.jpg

Også fullt mulig å beskue min residens (Tøfte I) i Børsetgrenda: Grønt hus ved bilveien til høgre for en enebolig like ved (Tøfte II). Kjekt å se!

 

200303p-sandfj.jpg

Skituren gikk mot slutten. Snart tilbake til Bjørnsledet. Her ser vi over Foldaflaugan og rett mot Sandfjellet i Surnadal. Et fint turmål i alle årstider. Ved bilen i Bjørnsledet var det blitt 4 plussgrader. Og fortsatt sol og blå himmel. Hva mer kan man forvente på en skitur? Kan umulig være så mye!