17. september 2021

Starter med noen figurer som fører oss tilbake i tid. På denne turen var jeg nemlig mest opptatt av den gamle Børsetsetra (Bekkersetra) i Bekkerseterlia. Denne seterplassen ligger i østlig retning fra Bjørnsledet ved Folldalsvegen. (Disse arbeidsomme "folka" står i stua mi.) 

 

210917b-seterplass.jpg

Seterhusa er blitt borte for lenge siden, og hustuftene er ikke så lett å se. Skiltet står ved vestenden på tufta etter seterfjøset.

I 1723 hadde de to gardene på Børset felles seter, det vil si den gamle Børsetsetra (Bekkersetra) i Bekkerseterlia. Ca 1863 ble seterdrifta flyttet til den nåværende Børsetsetra, litt lenger inne i Folddalen. På denne setra ble det slutt på setringa i 1939. 

 

210917c-novstein.jpg

Tufta etter seterfjøset i Bekkerseterlia er det ikke vanskelig å finne. I forgrunnen en solid og mosegrodd novstein.

Skjebnen til fjøset ble litt spesiell, kan vi si: I 1923 drev Anders og Ola O. Børset med skogsarbeid i Bekkerseterlia. De tente bål i fjøset og kokte kaffe. De var nok uforsiktige, for da de kom tilbake, var det lange seterfjøset nedbrent.

 

210917d-husrester.jpg

Like ved fjøstufta ser vi tydelige spor etter seterskjelet. Men hva som har foregått her i sin tid, er det umulig å vite så mye om.

Den gamle seterveien fra Børset til Bekkersetra ble blåmerka for noen år siden. Tok sin tid. Den var gjengrodd og vanskelig å finne. 

 

210917e-støl.jpg

Det er sagt at også den gamle Aunbakksetra lå i Bekkerseterlia. Mange har spekulert på akkurat  dét og lett etter hustufter. Setra lå på eiendommen til Børset. Denne ordningen kalles "leiebol". Skiltet er plassert ved østenden på fjøstufta. Den nedgrodde og godt kamuflerte tufta etter seterskjelet ligger like ved. Midt på 1700-tallet fortsatte Aunebakk seterdrifta ved Gråhaugan i Folddalen. 

 

210917f-skog.jpg

Etter å ha ruslet rundt på de gamle seterstølene, fortsatte jeg videre oppover Bekkerseterlia. Fulgte en umerka, men tydelig sti.

 

210917h-Lomtjønna.jpg

Ved Lomtjønna forlot jeg stien og satte kursen mot Børsetfjellet. Også kalt Gaddfjellet. Litt bratt og tungt terreng i starten.

 

210917i-Rindal.jpg

Gikk sakte oppover og fikk god tid til å kikke i alle retninger. Hjembygda mi virket ekstra vakker i klar høstluft.

 

210917j-Gaddfj.jpg

Oppe på Børsetfjellet (Gaddfjellet) er det berg og steiner, kratt, myrflekker og mange små tjern. Et variert fjellandskap!

 

210917j2-flyttblokker.jpg

Her ligger det flyttblokker på fine og flate berg. Virkelig lett og trivelig å gå i dette terrenget. Og et godt vær øker selvsagt trivselen!

 

210917k-sjø.jpg

På dette bildet skuer vi mot Foldsjøen med demningen og det langstrakte Tindfjellet i bakgrunnen til venstre. 

 

210917l-bål.jpg

Det ble en nydelig høstdag med sol og minimalt med vind. Utrolig deilig å kunne nyte dagen. Et par timer her i finværet gjorde godt! 

 

210917m-Surnadal.jpg

Også godt å ikke ha det travelt. Brukte kikkerten mye for å studere fjell etter fjell på nordsida av Surnadal.

 

210917n-hytte.jpg

Likevel, jeg hadde jo ikke tenkt å sitte på Børsetfjellet hele dagen. Tuslet etter hvert nedover fra fjellet og kom ned i skoglia ovenfor Grønhaugan ved Folldalsvegen. Kort stopp ved Stensrud, ei veldig spesiell hytte. Den ble bygd av Olaf Aune (1899-1979) i 1965.

 

210917o-rute.jpg

Slik ser rundturen ut på kartet. En tur på en strålende septemberdag!

 

210917p-rogn.jpg

Trekkfugler og blomsterplanter er i ferd med å avslutte sesongen sin. Men ikke rogna. Den har fortsatt flotte og fristende bær.

Av fugler observerte jeg bare heipiplerke, ravn og ei røy. Tre elger og to rådyr viste seg også fram. Så det er da liv i høstnaturen!