Det var grått og vått i Østre Fossdalen i dag. Stormyra og Jørunholet var nesten skjult av skodde og regn. Men pytt, pytt! Begynte å gå fra Slåstuggu ved Fossdalsveien, en bomvei fra Setertrøa ovenfor Lomunda i Rindal.

 

210612a2-sti.jpg

Regndråpene holdt meg med selskap. Greit nok. Likevel mer trivelig med fjellfioler på en fjelltur. Mange av dem langs turstien.

Etter en stund satte jeg meg under ei stor gran ved stien og spekulerte litt. Å gå til Kvennabekktjønna var ikke noe problem. Vind og regn kunne ikke stoppe en slik tur. Så jeg krøp fram fra grana og ruslet videre.

 

210612b-Kvennab.jpg

Ikke spesielt sommerlig ved Kvennabekktjønna. Fortsatt litt is på nordenden. Bading var ikke en del av turplanen, så jeg gikk sakte over snøfonna til venstre for å komme fram til Steinhytta. Men snøen var heldigvis ikke hard og isete. Ikke så bratt heller.

 

210612c-hytta.jpg

Det kom ei ny regnbyge, så jeg gikk inn i Steinhytta. Greit å ta en pause med tak over hodet. Satt og lurte på hva jeg skulle gjøre videre. En tur til Gråurfjellet, kanskje? Slo fra meg tanken ganske fort. Å oppsøke regn og vindkast på en fjelltopp var lite fristende.  

 

210612d-Ruten.jpg

Været ble tidvis bedre på tilbaketuren. Regnbygene tok noen pauser, og skyene trakk seg vekk fra fjelltoppene. Sola viste seg også fram i noen minutter. Nå kunne jeg plutselig se Fossdalen og Ruten helt bakerst. 

 

210612e-seter.jpg

På slutten av turen gikk jeg til tuftene etter Fossan, som har vært markagard og senere seter. Bare nye hus her i dag.

 

210612f-slått.jpg

Allerede i 1645 var det fast bosetting på Fossan. Men det ble vel for hardt å livberge seg her, så garden ble lagt øde.

Senere ble Fossan avlsgard og seterbruk i mange år. Seterdrifta ble nedlagt i 1920-åra. Nå har vi bare spor og minner.

 

210612g-høyløe.jpg

Men markaslått ble drevet i mange år etterpå. Dette er ei av høyløene. På ei fjøl er det risset inn JOH 1898.

Jeg synes det alltid er spennende å komme til tufter etter gamle og nedlagte boplasser. Mange spørsmål dukker opp: Hvor har husa stått? Hva har foregått her i hundrevis av år? Hva slags liv hadde folka som bodde her? De fleste spørsmålene får vi aldri svar på.

 

210612i-liljekonv.jpg

Men vakre blomster finner vi fortsatt på Fossan. Så ingen orkidéer. Sikkert for tidlig.

 

210612j-Slåstuggu.jpg

Kom tilbake til Slåstuggu etter å ha fulgt både nye turstier og gamle tråkk og veier. Det ble en tur på bortimot 10 km.

 

210612k-kart.jpg

I senere tid er det blitt et nettverk av turstier i dette området. Mange turmuligheter!

Så det er bare å komme seg ut, også på en regnfull dag. Med solide fjellsko og gode regnklær er det fullt mulig å få en fin fjelltur.