190414b-ferge.jpg

Fergeturen fra Kvanne til Rykkjem tar ca 12 minutter. Den snøkledde Smisetnebba i bakgrunnen. Kjørte videre til Tingvoll og Gylstranda.

 

190414c-Hammaren.jpg

Brukte en og en halv time fra Børset i Rindal til Hammaren på Gylstranda. I dag er det ingen som bor her. Men innmarka ned mot sjøen leies ut som sauebeite. Jeg traff tilfeldigvis saueeieren. - Det blir tidlig grønt her, fortalte han. Han hadde parkert bilen ved husa, og da han tutet, kom hele saueflokken springende i full fart for å forsyne seg av godsakene. "Dum som en sau" stemmer ikke alltid.

 

190414d-kusymre.jpg

Dette var på palmesøndag. Men på Gylstranda finnes det ikke palmegrener man kan vifte med. Jeg får heller lovprise en vakker vårplante: Store mengder med kusymre hadde dukket opp på sin faste plass. Nydelig blomst!

 

190414e-Musikk.jpg

Nettsida mi er en slags digital dagbok eller digitalt album. Jeg driver med dette først og fremst med tanke på meg selv. For å holde styr på saker og ting. Hvis noen liker å lytte til praktfull påskemusikk, anbefaler jeg denne innspillingen. I mine ører den aller beste!

 

190414f-setersti.jpg

Seterstien fra Hammaren til Hammarsetra er nokså bratt. Den snirkler seg oppover gjennom Gylhamran Naturreservat med en artsrik edelløvskog.

 

190414g-setra.jpg

      Hammarsetra ligger på ei fin flate. Med utmerket utsikt! Seterhuset er blitt satt i stand i nyere tid. Seterdrifta ble visst nedlagt på 1940-tallet.

 

190414h-Reinsfjellet.jpg

Fra seterplassen ser vi over Tingvollfjorden og rett mot Reinsfjellet, 994 moh. Hammarsetra ligger på vel 300 moh.

 

190414i-matpause.jpg

Så var det tid for en matpause i finværet. Vindstille og 12 varmegrader i skyggen. Og super utsikt! Kan man få det bedre til fjells?

 

190414j-Trollheimen.jpg

I det fjerne ser vi topp etter topp i Trollheimen. Blir i sørlig retning. (Motlysbilder blir som regel diffuse og uskarpe.)

 

190414k-Stokknuken.jpg

Det ruvende fjellet i midten langt bak er Stokknuken i Gjemnes. Et fjell som har stått på "turprogrammet" mitt i flere år. Får et fantastisk utsyn fra toppen! Satser på en tur til sommeren! Nedenfor og til høyre for Stokknuken skimter vi litt av hengebrua over Gjemnessundet.

 

190414l-april.jpg

Som vi ser, mangler det fortsatt blad på trærne og grønt gras på marka, 14. april 2019. Våren har ikke kommet for fullt her oppe. Jf. neste bilde:

 

190414m-mai.jpg

Dette bildet ble tatt 17. mai 2013. Traff to par fra Kristiansund, som også gikk med flagg til topps på Høgfjellet, 689 moh. Tursti oppover fra Hammarsetra.

 

190414n-skogsvei.jpg

Denne gangen snudde jeg ved Hammarsetra og gikk tilbake om Kansdalen. En rundtur, altså. Her har jeg kommet ned til innmarka ovenfor Kansdalen.

 

190414o-Kansdalen.jpg

På Kansdalen traff jeg to som har levd en stund, for å si det slik. Kona hadde vokst opp på Kansdalen. Eldre folk vil gjerne snakke om "gamle dager". Alltid interessant! Hunden ble overbegeistret over å få besøk. Jeg ble nesten nedrent flere ganger, men tok det med fatning. Kjekt å bli satt pris på!

 

190414p-fjøs.jpg

Velholdte hus på Kansdalen! Men nå har de sluttet med sau. Ikke frivillig, men på grunn av gaupa, som har kommet ned til husa og tatt alt for mange lam de siste åra. Lite hyggelig for de som vil drive med husdyr. Vi tre som pratet om dette på Kansdalen, ble enige om at dagens rovdyrpolitikk er på feil kurs. Spørsmålet er om mange rovdyr er viktigere enn et trygt liv for husdyr på beite. 

 

190414q-rydding.jpg

Her ser vi de gamle seterhusa på Kansdalen. Seterskjelet er blitt påbygd i nyere tid, og nå holder de på med å restaurere seterfjøset. Svært positivt!

 

190414r-skjel.jpg

Dette er den eldste delen av seterskjelet. Seterdrift fra 1700-tallet til inn på 1900-tallet. Her har altså folk gjennom flere generasjoner gått inn og ut. Greit med ei solid dørhelle! På Kansdalen var det først ei seter (Kansdalsetra). Senere ble plassen bosatt og gardshus ble bygd. Så her har det foregått mye!

 

190414s-hamrer.jpg

Tilbake til utgangspunktet, Hammaren. Flate strekninger er mangelvare i Gylhamran. Slitsom setervei for folka som bodde på Hammaren.

 

190414t-kart.jpg

Gikk etter Tingvollvegen fra Kansdalen til Hammaren. Et øredøvende bråk fra biler da jeg hastet gjennom Kansdaltunnelen. Helt uegnet som rasteplass!

 

190414u-gullstjerne.jpg

Fant en vidunderlig vakker blomst på Kansdalen: Gullstjerne! Registrerte også noen fugler: fiskemåse, skjor, spettmeis, grønnspett, bokfink, rødstrupe, spettmeis, kjøttmeis, gransanger, kråke, svarttrost og måltrost. Første gang jeg hørte måltrost i år. Spennende med trekkfugler! Kommer de snart tilbake? Fjellturer og fuglesang er en flott kombinasjon. Og med finvær i tillegg blir det jo helt fantastisk!