191125b-kart.jpg

Det er ikke alltid nødvendig å dra så langt for å finne nye turmål. Bestandig spennende med nye turer og nye opplevelser! Denne dagen kjørte jeg til Todalskrysset for å gå opp til Haugasetra. Der har jeg aldri vært før. Brukte bare en halv time på bilturen. Fra Todalskrysset fulgte jeg en sti oppover lia. 

 

191125c-sti.jpg

Fint turvær! Overskya, vindstille og varmt. 1 varmegrad ved bilen. Lett å gå også, bare et tynt lag med kram snø. Og en godt merka sti!

 

191125d-vei.jpg

En fordel med gammel granskog er at det vanligvis er lite snø der. Og et lett underlag å gå på. Likevel, jeg liker mye bedre å rusle i gammel furuskog.

 

191125e-vad.jpg

Her har jeg kommet til Brubekkjen. Så mange dyrespor på turen. Av fugler registrerte jeg bare kråke, spettmeis og trekryper. 

 

191125f-Setervadet.jpg

Dette er Setervadet i Kvennhusbekkjen. Her har seterfolk, krøtter og kløvhester gått på vei til Haugasetra. Jeg visste lite om denne seterplassen. Hadde lest at setringa ble nedlagt i 1925 og at seterhusa var borte nå. Når jeg skal til en ny og ukjent plass, liker jeg å vite litt på forhånd. Hva skal jeg se etter?

Derfor kontakta jeg Erling Myrbostad før jeg dro. Han kjenner disse gamle setertraktene svært godt. Erling fortalte at det som vanligvis kalles Haugasetra, egentlig er en støl der det lå fire setrer: To Haugasetrer og to Gjerstadsetrer. Det vil si Oppigard Gjerstadsetra, Negard Gjerstadsetra, Nistu Haugasetra og Oppistu Haugasetra. God grunn til å takke Erling, som også fortalt om andre setrer i dette fjellområdet. Så her er det mye å kikke etter!

 

191125g-nyper.jpg

Lite med farger i naturen i slutten av november. Men disse nypene lyste mot meg på lang lei. Praktfullt!

 

191125h-einer.jpg

Så kom jeg opp til en åpen plass med mange einerbusker. Må være litt av seterstølen! 

 

191125i-tuft.jpg

Og det stemte! Her hang trimkassen til Stikk UT!-opplegget. 385 moh. En passende plass for å innta litt mat og drikke.

 

191125j-kasse.jpg

Tar med litt fra oversikten i Stikk UT!-prosjektet om Haugasetra: Besøk 290, lengde tur/retur 3 km, total stigning 304 meter. En grei tur for de fleste! 

 

191125k-sol.jpg

Sola forsøkte å trenge gjennom skydekket, men ga opp ganske fort. Spilte ingen rolle for meg. Hadde det fint der jeg satt. Godt og varmt!

 

191125l-Tæla.jpg

Dårlig fotolys på en mørk novemberdag. Jeg liker ikke å skrive på naturbilder, men gjør et unntak: Har ringet inn Tælastuå, hytta til Lars Steinar Ansnes på Kvennbøtela. Et utgangspunkt for de som vil orientere seg. Ser for eksempel til venstre og videre opp for hytta Middagsfjellet, Storfjellet og Trollhøtta.

 

191125m-Skarfj.jpg

Skarfjellet sett fra seterstølen. Kvenndalen blir hitafor og deretter til høyre for Skarfjellet. E. Myrbostad, L. S. Ansnes og T. Polden har gitt ut ei grundig og omfattende bok om Kvenndalen. Mange gamle og interessante sv/hv-bilder. Anbefales! Senere kom boka om Søyådalen. I disse dager lanseres tredje bok i serien Under Skarfjellet. Imponerende prosjekt! Et rikt skattkammer for alle som er opptatt av lokalhistorie!

 

191125n-trapp.jpg

Hit vil jeg igjen! Når det blir vår og bart på seterstølen. Steintrappa på Oppigardssetra er et solig minne fra ei innholdsrik fortid!