September er vanligvis en makeløs måned for fjellturer. Da liker jeg ikke å holde meg innendørs. Må ut for å nyte høstnaturen!

 

210910b-høstfarger.jpg

Ruslet innover Langlimarka fra enden av Seterliveien. Ved Børtre slettet stoppet jeg og beundret høstfargene i skodde og lett regn.

 

210910c-sti.jpg

Jeg pleier å følge den gamle seterveien til Folddalen. Dette svake rødmerket er fra tida da turistlina til Trollheimshytta gikk etter Kløvveien (seterveien). I dag går turistruta utenom dette området. En kjedelig trasé, etter min mening. Trives bedre på gamle stier.

 

210910e-løe.jpg

Har tatt "tusen" bilder av Knapphaugløa, men ingen av dem er helt like. Det sørger vær, vind og ulike årstider for. 

Fikk en belønning da jeg kom hit: Trimpoeng-appen mente jeg fortjente 3 poeng for å ha tatt turen hit. (10 poeng for lange turer.)

 

210910f-skodde.jpg

Fra Litlbøllu ved Knapphaugen fortsatte jeg etter den blåmerka stien til Bolmsetrin. Tenkte det var på sin plass med en ny tur dit.

Regndråpene fortsatte å dale ned, uten at jeg ble slått ut av den grunn. Verre med skodde og dårlig sikt. På noen plasser var det lett å miste stien når den plutselig svinger hit og dit over myrer og berg. Mye grått og utydelig i dag. Og ingen blå himmel. Gikk bra likevel!

 

210910g-farger.jpg

Fikk øye på noe rødt i skodda foran meg. Lignet en loddrett "tarm". Hva var det? Det viste seg å være knallrøde blad. Virkelig flott! 

 

210910h-Bøllu.jpg

Da jeg nærmet meg Bolmsetrin, letnet skodda litt, og jeg fikk se Bøllu som strømmet nedover lia som hvite streker i landskapet.

 

210910i-Austistu.jpg

Gikk først til Austistu Bolmsetra. Seterdrifta tok slutt i 1949 med Gurine Sande som seterbudeie. 

 

210910j-Bolmbakk.jpg

Fortsatte til Bolmbakksetra. Her sluttet de også med seterdrift i 1949. Seterstølen er åpen og ryddig. Trær og kratt blir fjernet.

 

210910k-Dalheim.jpg

Dalheim hadde seter i lag med Bolmbakken, men bygde egen seter i 1930-åra. Drifta ble avslutta i 1946.

 

210910k2-seter.jpg

Dette er Bolmvollsetra. Ingen seterdrift etter 1947. Det gamle og flotte seterhuset minner oss om den lange epoken med seterdrift som i dette området ble avslutta for rundt 70 år siden. Nå er det ikke så veldig mange som tar en tur til Bolmsetrin på sommers tid.

 

210910l-Bolmvoll.jpg

Jeg gikk forbi Bolmsetrin for første gang sommeren 1959. Fra 1960-tallet og framover har det blitt mange turer med ski på beina.

 

210910m-kart.jpg

Dagens tur ble den første etter en skitur i 2017. Veldig kjekt å komme hit igjen. En plass med mange minner!

 

210910n-skoddeheim.jpg

På første del av tilbaketuren kom skodda for fullt igjen. Veldig dårlig sikt! Fikk problemer med å følge stien. Kom på avveier to ganger, men klarte å komme på rett spor igjen begge gangene. Godt fornøyd med det. Begynte å se meg om etter en fin raste- og bålplass.

 

210910o-bål.jpg

Jeg har et noenlunde fast opplegg på aleneturene mine: Langsomt tempo for å se, høre og oppleve mest mulig. Det blir dessuten mange fotostopp. På regnværsdager har jeg en enkel metode for å holde regnet borte fra flammene: En liten presenning, som vi ser en del av her.

 

210910p-mat.jpg

Enkel kokkelering også: Fjordland eller spekemat. Valgte det siste i dag. Etterpå alltid nykokt kaffe med noe søtt av et eller annet slag. 

 

210910q-bær.jpg

Bærsesongen er snart over. Men ikke tursesongen. Den har vi hele året. Og bra er det!