Starter med et bilde av Blåhøa, et velkjent fjell i Trollheimen. Men det var ikke målet vårt i dag. Vi satset på Svahøa denne gangen.

Det er slik at noen fjellturer fester seg bedre i minnet enn andre. For meg er Svahøa et slikt turmål. Tok min fjerde tur i dag. Vi kjørte etter Nerskogveien til Skardalen hvor vi fortsatte etter Svahøveien (bomvei). Parkerte nedenfor skiferbruddet på nordsida av Svahøa. 

 

210904b-veier.jpg

Tilbakeblikk fra stigningen oppover fra Svahøveien. Variert fjellandskap! I bakgrunnen til høyre ser vi Granasjøen på Nerskogen.

 

210904c-bær.jpg

Traff en mann som var ivrig opptatt med å plukke kreklingbær, som det var veldig mye av oppover fjellsida. Han fortalte at de som vil lage saft, vin eller likør, kan bruke kreklingbær. Helt supert! sa han. Selv pleier jeg å spise disse bæra rå, direkte fra hånd til munn.

 

210904d-Langtj.jpg

Som regel blir utsikten bedre og bedre i takt med høydemetrene. Stemte også denne gangen. I forgrunnen ser vi sørenden på Langtjønna i Breddalen, øst for turstien. Langt bak: På toppen av Trollhøtta i Oppdal hadde det lagt seg litt nysnø. Minket i løpet av dagen.

 

210904e-Trollhøtta.jpg

Har zoomet inn Trollhøtta og fått Nonshøtjønna nederst på bildet. Nonshøa ser vi ca midt i bildet. Jeg var på Nonshøa for få år siden. Gikk etter stien fra Høgste Skaret. En lett og fin tur! Kan få til flere fine rundturer i dette området, for de som ønsker det.

 

210904f-kart.jpg

På dette kartet har vi både Langtjønna, Nonshøtjønna og turruta vår (ca 8 km). Tok matpausen ved et lite tjern sør for Svahøtoppen.

 

210904g-Blåhøa.jpg

Tar med noen utsiktsbilder fra Svahøa: Blåhøa (1672 moh.) med sin lange og bratte østvegg er nok et kjent syn for svært mange turgåere og skiløpere i Trollheimen. Et imponerende fjell! For min del har det blitt tre turer til topps på dette enorme fjellet. Uten ski!

 

210904h-Kamban.jpg

Gjevillvasskamban er også markante og mektige topper i Trollheimen. Består av Hemre, Midtre og den Indre Gjevillvasskamben. Styggbratt på mange plasser. Har vært på den Midtre (1627) to ganger. Tror ikke jeg tar flere turer dit. I bratteste laget for meg i dag.  

 

210904i-Okla.jpg

Den digre Okla med den spisse Snydda (1580) helt øverst reiser seg rett opp fra Gjevillvatnet. Et spektakulært utsyn fra Snydda! Litt høyttenkning nå også: Har stått oppe på Snydda tre ganger. Fristende med enda en tur til denne fantastiske utsiktstoppen. Grei tur! 

 

210904j-bålplassen.jpg

Gode turopplevelser kan være så mangt. Å sette seg ned ved et lite tjern uten en overveldende utsikt, er også trivelig.

 

210904k-bål.jpg

Det er jo ekstra hyggelig i fjellet på en finværsdag. Svak vind, mye sol og 12 varmegrader på bålplassen. En flott septemberdag!