201204b-gadd.jpg

En markatur kan være så mangt. Den gir oss trim, naturopplevelser og mye mer. I dag ville jeg gå til foringsplassen min i Langlimarka og deretter til Knapphaugløa, ei gammel høyløe som ligger ved Knapphaugen og Litlbøllu i Rindal.

 

201204c-vei.jpg

Begynte å gå etter Seterlivegen fra lunningsplassen ved Sandåbrua. Ca 3,5 km én vei. Overskya, oppholdsvær og noen få kuldegrader.

 

201204d-isvei.jpg

På toppen av Seterlia ble jeg møtt av skinnet fra ei svak sol. Hard og glatt snø på veien. Isete her og der.

 

201204e-kjøttmeis.jpg

Gikk først til "serveringsstedet" for bevingede skapninger. Flere kjøttmeiser var på plass da jeg kom. De både spiste og hamstret mat.

 

201204f-blåmeis.jpg

Denne blåmeisa var visst godt forsynt. Det har gått med mer solsikkefrø enn jeg hadde regnet med. Gratis mat er tydeligvis ettertraktet.

 

201204g-dompap.jpg

Flere dompaper satt i trærne og ventet på at "servitøren" skulle fjerne seg. De fikk ønsket oppfylt da jobben min var gjort.

 

201204h-spettmeis.jpg

Spettmeisa plages ikke av beskjedenhet. Den stuper resolutt ned til matbordet. Meisene må hoppe unna for ikke å kollidere med denne frekkasen.

 

201204i-svartmeis.jpg

Svartmeis (bildet) og toppmeis bryr seg lite om en nærgående fotograf. Spiser med måte. Verre når nøtteskrika kommer og forsyner seg grovt.

 

201204j-trekryper.jpg

Trekryper´n satser på matrester. Den har et buet og spinkelt nebb. Pirker fram insekter og annen føde fra trestammer. Klarer ikke å åpne et solsikkefrø. 

 

201204k-frost.jpg

Forlot mine fjærkledde venner og gikk videre. Med stegjern var det lett å gå på både glattis og hard skare. Har passert Midtslittet.

 

201204l-solgløtt.jpg

Ved Børter slitte så jeg at sola prøvde å stige over åser og fjell. Ikke så vellykket. Skareføret i dette området var utrolig lett å gå på.

 

201204m-isskare.jpg

Men da jeg var 2-3 hundre meter fra Knapphaugløa, holdt ikke skaren lenger. Her var det ei isskorpe med løssnø under. Tråkka gjennom hele tida.

Hadde en spesiell grunn til å gå hit i dag: Knapphaugløa ble berga fra forfall for 10 år sia, september 2010. Et lite jubileum! Bilder fra restaureringen:

201204n-torvtak.jpg

Det gamle torvtaket hadde blitt utett og treverket under bygynte å råtne. Turstigruppa i Rindal IL ville sette i stand denne gamle høyløa, og fikk klarsignal fra grunneier Ingunn på Kamslitta. Materialer ble kjørt opp med skuter på nyåret 2010.

 

201204o-takarbeid.jpg

Nytt tak var helt nødvendig for å berge denne gamle utmarksbygningen. Ikke mange igjen! Dyktige dugnadsfolk visste hvordan det skulle gjøres.

 

201204p-RL-HS.jpg

Rune L. (t.v.) og Harald S. i full sving med sag og hammer. Harald var leder for Turstigruppa i mange år. Han fikk utrettet veldig mye på mange områder.

 

201204q-tur.jpg

Knapphaugløa vil i lang tid framover stå som et konkret minne om markaslåtten. Også en fin rasteplass! Bildet: Tirsdagstur, 8. oktober 2013.

 

201204r-bål.jpg

Tilbake til markaturen, 4. desember 2020. Gikk videre til en bålplass jeg har ved Knapphaugen. Med torvtak! Alt for ambisiøst å kalle det gapahuk.

Satt og tenkte litt på et gammelt NRK-program jeg så på nytt ganske nylig. Det var snakk om turer i skog og fjell. Sportskommentatoren Svein Pettersvold ble spurt om man måtte ha med konkurransebiten når man var på tur. - Nei, absolutt ikke! svarte han. Det kan drepe turgleden.

Satt her til bålet brant ned før jeg gikk hjemover gjennom Kamslitt- og Langlimarka. Jeg fikk en fin markatur på en mørk desemberdag.