Fredag 8. desember 2023

Albumet Børset vil inneholde korte artikler med bilder fra Børsetgrenda og Børsetliin. Samt litt tekst. Kvennabekken og Homna er to velkjente steder for meg. Starter der. Sammen med Folden i Bølludalen var dette plasser jeg oppsøkte allerede i 1950-åra. Men nå til dagens tur:

En kald dag! 18 minusgrader nede ved Bøllu. Jeg var godt kledd, så kuldegradene klarte ikke å kverke verken turlysten eller humøret.

 

231208bDammen.jpg

Kvennabekken renner gjennom Dammen, som har vært en kunstig dam i forbindelse med kverndrift. Kvennhuset lå nede ved Bøllu. Nedenfor Dammen kan vi se rester (tømmerstokker) etter flere små dammer. Et kjedelig syn for mange, spennende for andre.

 

231208cBekkBøllu.jpg

Her kommer den snø- og isdekte Kvennabekken ned til Bøllu. På denne plassen var det også ei beinstampe i sin tid. Den ble påpasset av en husmann på Børsetholtet, vest for Børsettrøa. Vi kan fortsatt se tufta etter denne husmannsplassen.

 

231208eSeterv.jpg

Fra Dammen fortsatte jeg til Homna etter Ytter råket, den ene av de to gamle seterveiene som gikk oppover Børsetliin. Ytterst få som ferdes her i dag. For en del år siden ryddet og merket jeg denne seterstien.

 

231208fSkiltHomna.jpg

Homna var beiteplass for kyrne fra Utigard Børset. Jeg husker fra guttedagene gjerdet rundt beiteplassen med grind nederst.

 

231208gHomna.jpg

Nå er Homna preget av tett vegetasjon. Skulle gjerne sett den kua som klarte å finne grasstrå her i dag. 

 

231208hMat.jpg

I Militæret hadde vi et passende (?) uttrykk: - Hvorfor gjøre det praktisk når man kan gjøre det militært? Jeg vrir på det så det passer matlagingen min: - Hvorfor gjøre det komplisert når man kan gjøre det enkelt? 

Forutsetningen er at resultatet blir etandes. Og det ble det! Satte meg tett inntil ei diger gran. De eneste lydene jeg hørte, var svak kvitring fra noen meiser. Det passet perfekt som taffelmusikk! Både koselig og naturlig i en skog.  

 

231208iBøllu.jpg

Gikk på beina i dag. Greit å komme seg over Bøllu når den er islagt. Vi ser et gammelt og solid brukar til venstre. Gangbrua knakk sammen og deiste ned i elva for få år siden. Den savnes av mange i Børsetgrenda! Før gangbrua kom, hadde vi Krøtterbrua. Den datt også ned i Bøllu. Dette var ei solid hengebru som ble bygd på 1930-tallet.

 

231208jBøllubakk.jpg

Tok til slutt et bilde fra Bøllubakken mot Bøllu og Børsetliin. En kald, men fin vinterdag i desember. 

 

231208kKart.jpg

De som ikke kjenner til steder og stedsnavn sør for residensen min (Tøfte), kan jo kikke på dette kartet.