190706b-skilt.jpg

Holdningen min til fjellturer har endret seg i årenes løp. I ungdomstida var det stor stas å gå i Rondane, Jotunheimen og andre populære fjelltrakter. Å gå langt og fort i dagesvis var viktig! Nå holder det med fjell i nærheten av Rindal. Har det noe med alder, fysisk form eller svekket prestasjonsbehov å gjøre? Tror nok det! Skiltet viser steder jeg ville gjenoppleve denne vakre sommerdagen. 

 

190706c-kart.jpg

Dagens tur gikk til Tælastuå og Middagshaugen. Med noen avstikkere. Har satt kryss på andre plasser jeg også har vært på tidligere. 

 

190706c2-elva.jpg

Fra P-plassen (Jf. kartet) går stien til brua over Kvenndøla. Merka stier til Tæla (Kvennbøtæla), Middagshaugen og Fossafjellet.

 

190706d-Kvennbøen.jpg

Oppe ved Haukarstokken er det godt utsyn mot Kvennbøen, Eidet og litt av Surnadalføret.

 

190706e-sti.jpg

Første del av stien er bratt og myrete. Men når Fossafjellet dukker opp foran oss, er det slakere og tørrere terreng. Følger den gamle seterveien.

 

190706f-stølen.jpg

Her lå Kvennbøsetrin. Seterhusa er borte, og stølen vil vel om noen tiår bli helt gjengrodd. Hvis ikke noe gjøres.

 

190706g-Tælastuå.jpg

Det eneste huset på stølen i dag er Tælastuå, hytta til Lars Steinar Ansnes. Jeg skjønner veldig godt at han og Mette trives her. En idyllisk og fredfull plass med ei lang og innholdsrik fortid. Jeg traff Lars Steinar på denne turen. Han var på vei til sitt "fjellparadis" med en blytung sekk. - Guttetur med én deltaker, som han sa. Jeg har ofte satset på det samme. Slett ikke dumt! Men turselskap er selvsagt alltid hyggelig.

 

190706h-Tæla.jpg

Fra Tælastuå gikk jeg til sørøstenden av Middagshaugen og fulgte den fine fjellryggen til toppvarden. Flott utsikt! Ser her mot Tæla og velkjente Sula.

Det mest spennende med Kvennbøtæla og Kvenndalen, er det som foregikk tidligere i dette fjellområdet. De som ønsker et historisk tilbakeblikk, kan lese boka Kvenndalen, ei svært grundig bok med mange gamle sv/hv-bilder. Skrevet av T. Polden, E. Myrbostad og L. S. Ansnes og utgitt i 2010. 

 

190706i-Brokkelnebba.jpg

Skuer rett over Kvenndalen mot Brokkelnebba, som stikker opp i midten lengst bak. Et enkelt og greit turmål!

 

190706j-Skarfjellet.jpg

Skarfjellet er et storslagent fjell. Ruver godt i landskapet! Også et ettertraktet turmål. Super utsikt nedover Surnadal mot Kvanne.

 

190706k-varde.jpg

Høyeste punkt på Middagshaugen, 614 moh. Ser langt og vidt! Og svært så solide sitteplasser rundt varden. Tåler en trøkk!

 

190706l-toppvarden.jpg

Lars Steinar Ansnes har en blogg han kaller Fintenkjarplassen, hvor han reflekterer over hyttelivet på Tæla, samt andre ting han er opptatt av. Interessant og tankevekkende! Når han i tillegg skriver veldig godt, er det en fornøyelse å følge bloggen hans. Her oppe ved toppvarden sitter han ofte med kikkert og kaffetermos. Et forlokkende opplegg, etter min mening. 

 

190706m-bål.jpg

Med kaffekjel´n i sekken hadde det vært nitrist å komme hjem uten å lage bål og koke kaffe på en finværsdag. Fant en godt egnet plass!

 

190706n-kaffekjele.jpg

Opplevelsen av å sitte ved et bål, beundre naturen og glede seg over livet, kan ikke beskrives med ord. Men hver sin lyst! Folk har ulike interesser.