141005b-Kvenndalen.jpg

Det dreier seg om fysiske spor fra vår nære fortid, da markaslåtten (utmarksslåtten / fjellslåtten) var en viktig del av arbeidslivet i bygdene. Dette er en såkalt lossmentstein, en plass hvor slåttefolk og andre kunne overnatte når de var langt til fjells. Her har torvtaket rast ned, ser vi. 

 

141005c-Kvenndalen.jpg

På dette lossmentet ligger det fortsatt ei krekkje, et stativ som holdt oppe slipesteinen. I tillegg til "slipstein" brukte de bryne for å holde ljåbladet kvass. 

 

141005d-Kvenndalen.jpg

Erling fant en gammel spade under en annen lossmentstein. Historien til denne spaden kjenner vi ikke, men den har vel vært med på litt av hvert.

 

141005e-Kvenndalen.jpg

Her var det trangt, ja! Jeg har mykere "hodepute" hjemme. Skummelt hvis man reiser seg fort opp når man bråvåkner på morraskvisten. Får kanskje en annen slags søvn da. Bør vite hvor man ligger! Dette var den tredje og siste lossmentsteinen vi fant. En slekning av Torbjørn Polden har overnattet her da han i sin tid drev med markaslått i området. Lokalhistoriker Erling Myrbostad tipset oss om disse svært spesielle overnattingsplassene i fjellet.  

 

141005f-Kvenndalen.jpg

Etter å ha vært på en spennende jakt etter spor fra tidligere tider, sørget Ingvar for smakfull bålkaffe. En hyggelig slutt på "leteaksjonen" vår!

 

141005g-Kvenndalen.jpg

En vakker høstdag i fjellet er en fantastisk flott opplevelse. Og det fikk vi denne oktoberdagen i Kvenndalen!