200505b-skilt.jpg

Fortsetter å skrive i min "digitale dagbok" om turer i skog og fjell og vandringer i setertrakter og langs fjorder. I dag ville jeg gå til fôringsplassen min ved Storfagerdalen i Bøllujuvet. Parkerte ved Sandåbrua og rusla på truger oppover Seterlivegen. Oppholdsvær og rundt 5 plussgrader. 

 

200505c-oppkomme.jpg

Øverste del av Seterlia er bratt og sørvendt. Derfor tidlig bart her. Står på skogsveien og ser ned til oppkommet ved den gamle seterveien til Folddalen.

 

200505d-reirhull.jpg

Hørte varsellyden fra en flaggspett, og fant et påbegynt reirhull i ei diger osp. Fuglen forsvant da jeg gikk mot ospa. Ville vel ikke bli med på bildet.

 

200505e-skuterspor.jpg

Greit å gå på et gammelt skuterspor. Ellers råtten snø på mange plasser. Passa bra med truger på dette føret.

 

200505f-furu.jpg

Kjempegod bålved! Trenger ikke mange tørrkvister for å koke opp litt vann.

 

200505g-bålplassen.jpg

Det sies at vi må respektere bålforbudet. Men det er visst lov å bruke fornuft. Takk og pris! Jeg la litt snø rundt bålet for sikkerhets skyld. Det er jo umulig å sette fyr på snø eller is. Men det fins unntak: Da Martin Kvænnavika var på Nordpolen, fant han mye gammel og tørr is, som han brøt opp og brukte som ved under kaffekjel´n. Lettvint! Slapp å drasse rundt med store vedmengder.

 

200505h-foring.jpg

Tenkte å sette sluttstrek for fuglefôringa i Langlimarka i dag, 5. mai 2020. Når det er uvær eller mye løssnø, er det tungt å ta seg fram hit.

 

200505i-foring.jpg

Slik så det ut på fôringsplassen i januar i år. Stemningsfullt, men det kan altså være slitsomt å gå hit. Og jeg blir trolig ikke sprekere med åra!

 

200505j-blåmeis.jpg

Det var mange småfugler her i januar! Nå framover får de skaffe seg all mat selv. Tidlig snøfritt i Bølluflauga, og der finner de insekter og ulike småkryp.

 

200505k-dompap.jpg

Jeg har lagt ut fuglemat på denne plassen i to perioder, med noen års mellomrom. Dette bildet ble tatt i 2009. På det meste rundt 30 dompaper!

 

200505l-kjøttmeis.jpg

Slutt på moroa? Ja, jeg fortsetter fuglefôringa i Børsetliå. Kort og lett vei dit! Det legges ut enorme mengder med solsikkefrø, som kom til Europa på 1500-tallet. Men frøspisere som kjøttmeis og gråsisik overlevde vintrene også før den tid. Bruken av mye solsikkefrø er omdiskutert. Noen forskere har undersøkt dette hos grønnfinker. De mener at å spise mye solsikkefrø med linolsyre, gir høyere risiko for spermskader hos fuglene.  

 

200505m-gradstokk.jpg

Tok ned gradstokken og hengte den opp på ei gran ved veikrysset på toppen av Seterlia. Akkurat her går det forbi hyttefolk når det ikke er snø.

 

200505n-bilen.jpg

Slutt på trugeturen! Tar bare noen minutter å kjøre heim. Men det går nok noen uker før det blir mulig å kjøre bil oppover Seterlia. 

 

200505o-hestehov.jpg

Man skal aldri si aldri, men dette var trolig sesongens siste tur på snøføre. Nå framover vil jeg gå på bar mark og virkelig oppleve våren. Før den er over!