190301bb-Sandåbrua.jpg

Parkerte ved Sandåbrua nedenfor Langlia. (Seterlivegen brøytes bare hit.) Overskyet, 0 grader. Begynte å gå kl. 9.00. Gledet meg til en ny skitur!

 

190301c-skilt.jpg

Oppe ved Midtslittet, hvor Seterlivegen slutter. Sola forsøkte å vise seg fram. Herfra går det turistline til Trollheimshytta. Lang tur!

 

190301d-Lassengdalen.jpg

Lett å komme seg over bekken i Lassengdalen denne dagen. Når det er flom i bekken, er den nesten uoverkommelig. (Kart / turrute kommer senere.)

 

190301e-solskinn.jpg

For det meste overskyet vær, men også flere perioder med sol. Stedvis kram nysnø og kladdeføre. Ellers godt og lett skiføre. Bildet er tatt ved Børterløa, ei av mange høyløer som Langlia hadde. Jon Langli (1938 - 2016) visste om 14 plasser i Langlimarka hvor det hadde stått ei høyløe. Ufattelig mange og lange arbeidsdager er blitt lagt ned i utmarka gjennom tidene.

 

190301g-hytte.jpg

I Gammelseterdalen. Min første tur hit var vinteren 2004. Men 50 år tidligere, i 1954, var jeg på setra som Negardsmoen har litt nærmere bygda.

 

190301h-setra.jpg

Det er bygd nye hus i Gammelseterdalen, lenge etter at seterdrifta ble nedlagt på denne plassen. Tilhører Negardsmoen i Romundstadbygda i Rindal. Garden fikk nemlig ny seter et stykke lenger ned i 1862. Fra seterplassen gikk jeg videre østover. Flatt lys! Men tørr snø og ypperlig skiføre! 

 

190301i-sol.jpg

På vannskillet mellom Gammelseterdalen og Sandåvatnet brøt sola plutselig gjennom skydekket. Et perfekt tidspunkt for meg! Men sola viste seg fram bare noen minutter om gangen. Så kunsten var å være klar med fotoapparatet. 

 

190301jj-fjell.jpg

Dette er et veldig vindutsatt område, som også bildet viser. Ikke noe stort problem med kald vind hvis man er godt kledd.

 

190301k-Sandåvatnet.jpg

Utsikt fra vannskillet mot Sandåvatnet, som ligger rundt 620 moh. Sandåa renner mot nordvest og havner til slutt i Bøllu nedenfor Langlivegen.

 

190301l-hytta.jpg

Før lå det bare ei lita hytte ved østenden av Sandåvatnet. Men nokså nylig er det kommet opp ei ny og stor hytte på plassen. Lang hyttevei!

 

190301m-høyløe.jpg

Fra Sandåvatnet rente jeg nedover mot nordvest og kom til Kjølslittløa. Høyløa stod tidligere lenger opp, men for noen tiår siden ble den flyttet hit av de to driftige karene på Negardsmoen, Ola og Gunnar. Den står nå like ved seterveien til Gammelseterdalen. Inne i løa var det lunt og vindstille. Derfor ble det en lang og god matpause mellom gamle tømmervegger. Jeg kunne ikke ha funnet en bedre plass for å nyte mat og drikke. Akkurat slik jeg ønsker det!

 

190301nn-tømmerhus.jpg

På turen tilbake gikk jeg gjennom hyttefeltet nord i Langlimarka. Jeg tok et bilde av denne høyløa, som er omgjort til hytte. Et lite hus med særpreg!

 

190301o-turrute.jpg

Hele skituren ble mellom 15 og 18 km lang. (Hadde ikke med GPS.) Brukte seks timer. En fin markatur på den første marsdagen i 2019!

Den største opplevelsen var de vakre variasjonene i lyset da jeg nærmet med Sandåvatnet. Veldig stemningsfullt! Slutter derfor med dette bildet:

190301p-landskap.jpg