200707b-bil.jpg

Ikke alle er så opptatt av markblomster og gamle seterveier, så denne artikkelen er skrevet mest for min egen del. Kjekt å kunne lese om turene mine og mimre litt hvis fotan ikke orker mer. Man vet jo aldri! Satte fra meg bilen ved Fagerhaugen i Seterlia. Liker å starte fotturen herfra.

 

200707c-smørblomst.jpg

Synet av smørblomst var en hyggelig start på turen. En vanlig og vakker blomst! Oppkvikkende med friske farger i naturen. 

Dagens tur var planlagt som en rundtur i områder jeg kjenner godt. I Fræna hadde de den såkalte "Gullruta", en krevende rundtur over flere høge fjelltopper. Jeg har gått bare deler av den turen. Men nå skal det dreie seg om min egen "gullrute" her i Rindal. Ei turrute jeg har gått flere ganger.

 

200707d-kart.jpg

Fra Fagerhaugen følger jeg den gamle seterveien til Midtslittet. (Ved enden av bomveien.) Fortsetter etter hyttestien til Storslettrabben og videre uten sti til Moasetra (Negardsmosetra). Derfra tydelig sti opp til Gammelseterdalen. Tilbake som vist på kartet. Hele turen har en lengde på rundt 10 km.

 

200707e-sti.jpg

Den gamle seterveien oppover Seterlia. Gikk her første gang sommeren 1954 sammen med besteforeldrene mine i Utigard å Bø`rrsøtta. Var nokså sliten på toppen av lia, men sa ingenting. Det var ikke vanlig å klage når man var på tur! Vi skulle gå til Moasetra. Hver eneste meter på egne bein!

 

200707f-gradstokk.jpg

Men nå tilbake til dagens tur. Har kommet til toppen av Seterlia. Oppholdsvær og grei turtemperatur. Fikk regn helt på slutten av turen.

 

200707g-fjøs.jpg

På Moasetra traff jeg noen nysgjerrige sauer. Da vi kom hit i 1954, ble vi møtt av Dordi og Gunnar fra Negardsmoen. Gunnar var bror til mormora mi, Oline. Jeg husker at Gunnar ba meg hente vann i bekken bak setra. Et ærefullt oppdrag! De skulle sette på kaffekjelen. Selv drakk jeg vel vann eller saft.

 

200707h-seter.jpg

Siste år med seterdrift på Moasetra var 1946. For noen år sia gikk jeg akkurat samme tur som i 1954. Da jeg kom hjem, viste GPS-en 20 km.

 

200707i-lyng.jpg

På nært hold er det mye flott å kikke på. Og forundres over! Dette er kvitlyng, en vanlig myrplante.

 

200707j-lav.jpg

Smått, men vises godt! Blomsterlav nærmest lyser mot deg når du rusler rundt i marka.

 

200707k-molte.jpg

Unødvendig med kommentarer!

 

200707l-seterhus.jpg

Disse husa i Gammelseterdalen ble satt opp i nyere tid, lenge etter at det var seterdrift her. Setra ble i 1862 flytta til det vi nå kaller Moasetra.

 

200707m-landskap.jpg

På vei fra Gammelseterdalen til Knapphaugen. Her er jeg godt kjent. På helt ukjente plasser kan det være en fin utfordring å finne fram uten stier. 

 

200707n-gullmyrkl.jpg

Myrene var kvite av myrull, gullmyrklegg lyste med sin vakre gulfarge, løvsanger og rødstjert sang i trærne og Bøllu bruste nede i juvet. Bra nok for meg!