190714b-kart.jpg

Svingte av fylkesvei 700 ved Voll i Rennebu og kjørte til enden av Hurundsjøveien (bomvei). NB: Veien videre til Meslosætrin har nøkkelbom. Kort vei å gå etter god grusvei. Lett tur til Hestdalsfjellet! På tilbaketuren gikk jeg innom gapahuken ved Hurundsjøen. Ligger fint til nede ved vannet.

 

190714c-sauer-vei.jpg

Mange som var ute og gikk denne dagen. Veldig mange av denne sorten! For dem er det nok snakk om noe mer enn bare en dagstur til fjells.

 

190714d-sildre.jpg

Min første observasjon av stjernesildre i år. Fjellets vanligste sildreart. Finnes på skifer og kalkgrunn.

 

190714e-toppen.jpg

Innzoomet bilde av turens høyeste punkt, Hestdalsfjellet. Har aldri vært på det fjellet før! Men har hatt det på "turprogrammet" et par år.

 

190714f-seterstøl.jpg

Meslosætrin ligger på ei flate ovenfor elva Ila. Stor seterstøl oppover fra seterhusa. Bra turvær! Oppholdsvær, overskyet og litt vind. Helt greit! 

 

190714g-seterhus.jpg

Tydeligvis husdyr her fortsatt (kyr?), men så ingen. Tok en runde rundt de velholdte seterhusa før jeg fortsatte til øverste del av seterstølen.

 

190714h-sti.jpg

Fant en sti som starter like ovenfor seterstølen. Umerket, og står ikke på kart, men ganske lett å følge oppover mot Hestdalsfjellet.

 

190714i-berg.jpg

Stien går på tørre rabber og på mange plasser over flate, isskurte berg. Svært lett å gå på! Ser tilbake mot Meslosætrin.

 

190714j-varde.jpg

Hestdalsfjellet har to tydelige topper på nesten samme høyde, med hver sin varde. Dette er den vestlige toppen, som vi kommer til først.

 

190714k-toppvarde.jpg

Toppvarden på vel 900 moh. Dårlig sikt, så det var liten vits i å ta avstandsbilder. Men jeg skimtet for eksempel områder og fjell ved Oppdal.

 

190714l-varder.jpg

Den østlige toppen på Hestdalsfjellet nærmest, 914 moh. I bakgrunnen den andre toppen med sin varde, som jeg var på først.

 

190714m-landskap.jpg

Minst skodde (tåkeskyer) mot øst. I forgrunnen Hestvatnet og Ilbogen, et gammelt seterområde. Blåste friskt da jeg tok bildet.

 

190714n-furu.jpg

Gikk et stykke nedover fra toppen og fant ly ved en bergvegg. Slappet av med kikkerten og matpakka. Ei lita furu hadde slått rot i ei smal bergsprekke. Blir neppe gammel på et så karrig sted. Men også i disse fjelltraktene blomstret fjellplantene nær sagt over alt. Fantastisk flott!

 

190714o-gapahuk.jpg

Ruslet ned fra Hestdalsfjellet etter en god pause, passerte Meslosætrin igjen og gikk til gapahuken ved Hurundsjøen. Godt tilrettelagt plass!

 

190714p-skogstjerne.jpg

Jeg så store mengder med skogstjerne på turen og mange andre blomsterplanter. Jeg har lurt på grunnen til den flotte blomsterprakten. Botanikere sier at det er ualminnelig mange markblomster i år. De forklarer det med varmen og tørken i fjor sommer. Plantene ble stresset og "trodde" de skulle dø. Derfor var det om å gjøre å få "avkom" så fort som mulig. Livsviktig for dem, og til stor glede for oss!

 

190714q-storkenebb.jpg

Storkenebb-bilder har jeg nok av, men tok dette bildet på grunn av bladet med fine høstfarger. Ble en nydelig fargepalett i mine øyne. Delikate farger!