201104b-vær.jpg

Kikket på YR før jeg kjørte hjemmefra. Ja, da! Fullt mulig med en liten tur i dag. Etter turen viste det seg at YR hadde meldt riktige værforhold. Stemte!

 

201104c-P-kart.jpg

Langlimarka er et nærliggende turmål for meg. Ikke uvanlig at jeg drar dit flere ganger i uka. Som regel korte turer. Jeg har gått til Skaret og Grytmyra og enda lenger mot nord. I dag ville jeg oppsøke myra med det underlige navnet: Tjørvelmyra. Har tidligere bare studert myra på kart.

 

201104d-vei.jpg

Gikk først etter traktorveien fra toppen av Seterlia til Skarslættet (Skarslitte´). Fortsatte til Skaret og deretter mot nordvest til Tjørvelmyra.

 

201104f-gadd.jpg

En eldgammel gadd (tørrfuru) har tapt kampen mot naturkreftene. Det tar på å bli gammel! Brukte sekken som målestokk.

 

201104g-myra2.jpg

Fikk se denne store myra for aller første gang. Ligger nokså skjult i landskapet med åser på flere kanter. Men hvorfor den kalles Tjørvelmyra, vet jeg ikke. Er kartnavnet stavet feil? Har det noe med tjørrubrenning å gjøre? Vest for Taløysetra i Todalen er det en plass som heter Tjørhjellråa. Tjørruhjell (tjærehjell) betyr en plass hvor det ble utvunnet tjørru. Om en tjørrubrennar har tuslet rundt på Tjørvelmyra en gang i tida, har jeg ingen anelse om.

 

 201104h-myra3.jpg

Det både regnet og blåste, så jeg gikk videre for å finne en bedre plass for matpausen.

 

201104i-lav.jpg

Oppdaget plutselig mye lav på ei lita furu. Merkelig! Det viste seg at laven vokste på ei stor og gammel furugrein som hadde falt på bakken.

 

201104j-bål1bc.jpg

Ruslet inn i en granskog og fant en plass hvor det var nesten vindstille. Hadde nemlig planlagt et lite varmebål. Bål mistrives i regn. Så jeg hengte opp en passende stor presenning over bålet og sitteplassen.

 

201104k-bål2.jpg

Bygde bålet mot ei tjukk gadd-grein. En stokk inntil et bål kalles for en sliter. Ble godt og varmt! Var her en liten time.

 

 201104l-bål3.jpg

Sliter´n tørket opp og tok delvis fyr. En gadd er jo vanligvis tørr innvendig, men det ytterste laget kan være vått og rått. Det ble en skikkelig glohaug. Varmen gjorde at det dampet fra den våte buksa, og fingrene begynte å fungere som normalt. Veldig bra!

En kort regnværstur passet godt i dag. Mye bedre å komme seg ut enn å sitte hjemme og ergre seg over været. Litt regn og vind tåler vel de fleste.