200227b-bil.jpg

Etter en biltur på 55 minutter kom jeg til bomkassen ved starten på Jøldalsveien. Sol og 8 minusgrader. Gikk herfra opp til Bortstuggusetra ved Seåsveien, en vei som starter ved Innstuggu Grindal. Dette var den gamle ferdselsveien til Jøldalen. Den er i dag stengt for biltrafikk fra Seåssetrin og videre innover.

 

200227c-seterskjel.jpg

Hadde tenkt på to mulige turer fra Bortstugguseåsen: Enten å gå til Ytre Seåsen eller rusle nordover mot Skamfjellet. Valgte det siste.

 

200227d-nærbilde.jpg

Koselig med gamle og vakre seterhus! Gikk forbi Seåssetrin for første gang 20. august 1964. (Denne turen er omtalt i "Turbilder 2019" / 19. desember.)

 

200227f-utsikt.jpg

Ser tilbake fra toppen av den lange bakken fra Bortstuggusetra. I bakgrunnen fjell sør og øst for Granasjøen på Nerskogen.

 

200227g-dyrespor.jpg

Terrenget oppover i retning Skamfjellet er ganske slakt og variert med myrer, gamle furutrær og litt løvskog. Helt perfekt for meg!

 

200227h-kvister.jpg

Disse furutrærne er jo rene kunstverk. Skapt av naturen! Vi mennesker klarer ikke å lage noe så fantastisk.   

 

200227i-Trollhetta.jpg

Lenger oppe kunne jeg se mektige og velkjente fjell i det fjerne: Trollhetta (Folddalstrollhøtta) og Rindhatten (til høgre).

 

200227j-Svarthetta.jpg

Her har vi Trollhetta til høgre og Svarthøtta til venstre. Mellom disse fjella ligger Jøldalen med setergrender og Jøldalshytta.

"Det er ingen skam å snu", sies det. Gjelder sikkert også for turer til Skamfjellet. Da dette bildet ble tatt, blåste det en kald vind. Og såpass sterk at det begynte å bygge seg opp fokksnøskavler. Hustrig! Bare dumt å fortsette til topps. Snudde på ei høgd ved Lertjønnin og fulgte skisporet mitt tilbake.

 

200227k-kart.jpg

Et kjempeflott turområde! Men hva betyr Skamfjellet? Et svært uvanlig stedsnavn. Har ei mulig forklaring. Og tar med to bilder fra toppen:

 

200227l-Tirsdagstur.jpg

Skamfjellet har en vegetasjonsfattig topp, omgitt av lynghei, kratt og skog videre nedover. Førsteleddet, skam, kan komme av skafa, som betyr "skava", "skrape". Navnet kan da sikte til avskrapa berggrunn. Ifølge ekspertisen. Passer bra på Skamfjellet. Bildet er fra en "Tirsdagstur", 17. september 2019.

 

200227m-Helge-HE.jpg

Helge og HE på Skamfjellet, 4. desember 2014. Vår første tur dit. En trivelig turdag! Merka sti fra Båggåvollsetra. Kan også gå opp fra Reitan. Lett tur!