200520b-Bøsundet.jpg

Kom til Settem i Bøfjorden etter 45 minutter i bil. Tok lengre tid å gå opp til Settemsvarden. Brukte truger. Ypperlig vær: Sol, vindstille og 12 varmegrader ved Settem. Vi ser mot Bøfjorden Sag, like ved brua over Bøsundet. Fra brua går veien videre til Bølandet og Bøkleppen.

 

200520c-spor.jpg

Traff flere som kom gående ned fra Settemsvarden da jeg gikk oppover. Alt for mye snø, sa de. Djup, våt og råtten snø. Nådde opp til skrittet på de verste plassene. Det positive var at de fikk god trening. I 2018 gikk vi til Settemsvarden 1. mai. Da var det bare et par små snøflekker på skogsveien.

 

200520d-Hjelmen.jpg

Bildet av Hjelmen er tatt nedafor den siste kneika før Settemsvarden. Fastere snø over skoggrensa, og derved lettere å gå.

 

200520e-Bølia.jpg

Ser over Bøfjorden til fjellet Bølia, hvor det også er en Stikk UT!-post. Lurt å vente med turen dit til mesteparten av snøen har smelta bort.

 

200520f-toppvarden.jpg

Ved Settemsvarden er det både bord og rastebenker. Flott utsikt! Plassen ligger faktisk bare 410 moh.

 

200520g-trimpost.jpg

Koronakrisa har medført nye rutiner for turgåere: Vi skal verken røre trimboksen eller skrive oss inn i turboka. Bare lese av koden som står på boksen.

 

200520g2-Vassdalsfj.jpg

Mye å kikke på fra Settemsvarden! I nordvestlig retning har vi Vassdalsheia. Til venste Skrøåfjellet. Fint turmål! Har gått dit via Skrøvsetsetra.

 

200520g3-Blåfj.jpg

Litt lenger mot vest ligger Blåfjellet (Saksa), som her stikker opp som en pyramide langt bak. Turen dit er lang, spennende og noe krevende.

 

200520h-kart.jpg

Fra Settem til Settemsvarden er det 2,5 km. Total stigning 360 høgdemeter. Skogsvei nesten helt til topps. Stikk UT!-opplegget har en database, og der kan vi se hvor mange og hvem som har vært på ulike poster. For Settemsvarden: 56 besøk i perioden 1. - 20. mai. 20. mai: 7 besøk, inkludert en rindaling.

 

200520i-bakke.jpg

Greit å bruke truger når det er høvelig føre for det. Men å gå i bratte nedoverbakker med tung, djup og råtten snø, kan by på overraskelser:  Hvis tuppen på ei truge plutselig hekter seg fast, kan vi få et ubehagelig svalestup. Med hodet langt ned i snøen. Jeg traff et pensjonistpar, og kona hadde hatt et slikt fall på en trugetur. Også de snakka om all denne vårsnøen. Likte ikke den! De hadde hytte på Nordmarka (i Surnadal), og der nådde snøen opp til rafta.

 

200520j-utsikt.jpg

Men nederst i lia så vi at grønnfargen hadde fått overtaket rundt Bøfjorden. Og bra er det!

 

200520k-blåbær.jpg

Godt å se at livet i naturen går sin gang. På tross av snøbyger i mai. Blåbærblomstring er et oppløftende syn. Håper på en super sommer!