200507b-Flessen.jpg

Bilturen til Flessa tok 50 minutter. Begynte å gå fra garden til Ole Flessen. Den gamle seterveien starter ved fjøset. Blåmerka helt til Flessasetra.

 

200507c-setervei.jpg

Kjempefint å gå etter seterveien akkurat her. På noen steder er det bygd en skogsvei der seterveien gikk. Forholdsvis ny vei, og litt gjørmete i disse dager.

 

200507d-mur.jpg

Folk før i tida la ned svært mye arbeid i bratte lier for å komme seg til seters. Og det uten hjelp av moderne maskiner!

 

200507e-bru.jpg

Denne brua tåler en trøkk! Eller rettere sagt: tusenvis av tråkk fra folk og fe. Estetisk også!

 

200507f-furu-vei.jpg

Forlot seterveien og fortsatte etter en flott og solid vei som går i retning Gangskaret. På nersida av veien er det her og der en overgrodd sti. 

Navnet Gangskaret finner vi på flere steder i landet. Men hva betyr det? Navnet antyder visstnok at terrenget i skaret er farbart eller gangbart til fots. Et eksempel er den gamle ferdselsveien mellom Malmedalen/Fræna til Molde. Den går gjennom Gangskaret. Fortsatt mulig å finne stien i skaret. 

 

200507g-reir.jpg

Så ingen andre som var på tur. Men fikk kontakt med en av de "fastboende" i skogen: Ei røy småløp fra reiret på kort hold da jeg kom. Håper den får fullført det lange prosjektet sitt. Ei røy legger  6-8 (5-10) egg og ruger i 25-28 dager. Som takk for tålmodigheten bør røya få kyllinger som kan vokse opp. 

 

200507h-sjø.jpg

Utsikt mot Stangvikfjorden med Nesøya helt til høgre. Disig og 6-8 plussgrader. Så regnbyger i flere retninger, men jeg fikk ikke en regndråpe på turen.

 

200507i-osp.jpg

Gikk i ei bratt og solvarm li med hasselkjerr og ospetrær. Her ser vi mot Hamnes, Kjergroneset og Vargøya ved høgre bildekant.

 

200507j-furu.jpg

Mange dekorative furutrær! Alle med sitt særpreg.

 

200507k-kart.jpg

Gikk fra Flessa til Bruna og Gangskaret. Tilbake om Tømmerlundlia og Flessavika. Fant ingen tydelig sti der det står Gangskaret, men så mange dyrestier. Ikke alt er riktig på dette kartet. Om Gangskaret er plassert på rett sted, kan jeg ikke svare på. Ole Flessen, som jeg traff etter turen, hadde ikke hørt om Gangskaret. Spørs om jeg må ta en ny tur for å undersøke mer.

 

200507l-Bølia.jpg

Bølia i bakgrunnen. Sett fra den lange ryggen fra Bruna til toppen av Tømmerlundlia. Nesadalen i forgrunnen. Snø både der og på sørsida av høgderyggen.

 

200507m-furuskog.jpg

Fulgte en god sti som gikk i små sløyfer mellom furutrærne bortover den langstrakte høgderyggen. Lettgått og trivelig terreng!

 

200507n-rast.jpg

Ved seterveien på toppen av Tømmerlundlia. Perfekt plass for en matpause: "Steinbenker" med myke "mose-madrasser". Her var det godt å være!

 

200507o-skilt.jpg

På Flessasetra var det mye snø. Får ta en tur dit senere. Jeg spurte forresten Ole Flessen om hva som er rett: Flesa eller Flessa? Flessa med to s-er, svarte han. Ole har jo vokst der, så han burde vel vite det. Men det står Flesa på mange kart. Ja, ja! Sikkert nok med spekulasjoner om navn for denne gangen.

 

200507p-veikryss.jpg

Kom opp etter skogsveien til høgre, som er bygd på traséen til seterveien. Nå tok jeg veien til venstre for å komme ned til Flessavika. Fin vei dit!

 

200507q-Flesavika.jpg

Flessavika er det siste garden vi kommer til før Flessa. Idyllisk plass!

 

200507r-påskelilj.jpg

En velkjent hageplante ved Flessavika. Friske farger!

 

200507s-løvetann.jpg

Løvetann er det mye av. Alt for mye, mener mange. Men fotturer blir det aldri nok av! Det er min påstand. Godt fornøyd med skogsturen fra Flessa!