191122b-skilt.jpg

Kjørte etter Folldalsvegen fra Kvammen i Surnadal. Parkerte i Bjørnsledet og spente på meg skiene. Andre skitur denne sesongen. Sola lot vente på seg.

 

191122c-løype.jpg

Fikk prøvd skiene på forskjellige underlag: snø, blåbærlyng, kratt og kvister. Mye løs snø, så skiene førte stort sett en skjult tilværelse.

 

191122d-sol.jpg

Og så kom sola! Vanskelig å se det i motlys, men oppe til venstre skimter vi Bolmøyhytta. Der lå setra til Heimistua, en av Bolmegardene. Heimistua ble nedlagt, og Bolmøyan overtok denne eiendommen.

Da jeg skulle skritte over et smalt, men dypt bekkefar, hørte jeg en urovekkende lyd under høyreskia. Den solide jaktskia brakk, stor sprekke under! Skiteknikken ble jo helt skrekkelig etter dette! PS: En liten, stilleflytende myrbekk kalles løk på Kleive. Da jeg bodde der, tok jeg utallige turer til Løkan.

 

191122e-kart.jpg

Meningen var å gå til det høgste punktet på Pellhaugen. Men etter skibrekket satset jeg på en mindre haug. Vist med ei rød stjerne på kartet.

Førsteleddet i Pellhaugen, pell, betyr en avsats i terrenget. Noe lignende har vi med hjell: Ei hylle eller et opphøgd platå i landskapet. Pell og pall kan bety det samme. (Jeg har forresten aldri vært på pallen. Lever godt med det!) Verre å fortolke stedsnavna Bøllu og Bolme. Ola J. Holten har spekulert på om Bolme kan komme av bol- med etymologien "svulme opp". Om det er en språklig sammenheng mellom Bolme og Bøllu, vet man ikke.

 

191122f-haugen.jpg

Her ser vi haugen som ble nevnt under forrige bilde. Den ligger slik til at sola lyser ganske lenge på denne plassen. Flott rasteplass!

 

191122g-utsikt.jpg

Bra utsikt fra den vesle, navnløse (?) haugen. Dette bildet er tatt mot Tifjellet i Rindal.

 

191122h-bål.jpg

Planen var å koke opp vann til te eller kaffe. Men: Jeg hadde ikke tatt med turkjelen! Ingen katastrofe! Drakk vann og koste meg i sola og varmen fra bålet. Slapp å lage en paikall: en trekjepp til å henge kjelen på over bålet (i utmarka). Skjønt, det er jo en veldig trivelig oppgave! 

 

191122i-Sandfjellet.jpg

Gikk fra rasteplassen da sola gjemte seg bak fjella igjen. Ved Damvatnet dukket det opp noen solstråler, mens Sandfjellet lå i skygge.

 

191122j-Bjørnsledet.jpg

Kom tilbake til Bjørnsledet litt før halv to. På den tida står sola slik at den lyser nedover Folddalen og til Bjørnsledet. Skituren ble på noe over 5 km. Brukte bortimot fire timer. Bilen viste 4 varmegrader i Bjørnsledet. Da jeg kom hjem, var det 2 kuldegrader. Stor forskjell, med andre ord. 

Jula nærmer seg, og noen kjøper julegaver til seg selv. Tror jeg bevilger med nye jaktski! De er korte og breie, flyter meget godt i snøen og er lett å svinge. Med feller under kommer man seg "over alt". Jeg liker best å lage mine egne spor. Gå mine egne veier, for å si det slik.