z079-kvittrygg2.jpg

Kvitryggspett på foringsplassen min, 28. mars 2020. Noen lette snøbyger i dag. "Kvitryggen" har underside med svarte lengdestriper og tverrstriper på ryggen. Dette er en hunn, hannen har rød isse. Pga. kvitryggspettens behov for gammelskog er den truet av moderne skogbruk. Arten er stedvis den vanligste spettearten fra Nordmøre og langs kysten til Agderfylkene. Der er det mange bratte skoglier. Jeg har funnet en del reir. Alle i osper.

 

 z080-flaggspett.jpg

Etter at kvitryggen hadde forsynt seg, kom det en flaggspett-hann. Ser det av den røde nakkeflekken, som hunnen mangler. Begge kjønn har en stor og kvit flekk på hver skulder. På foringsplassen er det nå par av både flaggspett og kvitryggspett. To par, altså. Men fellesmåltider er de ikke interessert i. Kommer til "matbordet" bare én om gangen. Om de to spette-parene "bosetter" seg i nærheten, vet jeg ikke. Håper det! Flaggspett har hekket her tidligere.

 

z081-oversikt.jpg

Også spennende å følge med når trekkfuglene kommer. Staren (stæren) er ofte den første som dukker opp. Starrinn he kåmme, sier vi her i bygda.

 

z082-bokfink.jpg

Bokfinken kommer også meget tidlig tilbake. Både bokfink og stare har kommet til Børsetgrenda i skrivende stund, 28. mars 2020. Svært trivelige gjester!