x310-Slettfj.jpg

Ingressbildet: Steinvarde nordøst for Bolmtrollhøtta med Raudfjellet i bakgrunnen.

Etter lange og bratte fjellsider er det ofte oppmuntrende å endelig få se toppvarden. Målet i sikte! Dette er fra Slettfjellet i Orkdal, eller Orkland som det heter nå. Gikk til topps via Stuggudalen. Satte igjen skiene før den siste, bratte strekningen.

 

x311-Settemsv.jpg

Settemsvarden, Bøfjorden i Surnadal. Varden er ikke et estetisk mesterverk, men utsikten er utmerket. Lett tur fra Settem, med eller uten ski.

 

x312-Nonshøa.jpg

Her ser vi innover Trollheimen fra Nonshøa ved Skaret i Oppdal. Blåhøa bak til venstre. Nonshøa er et flott "blomsterfjell" med mange vakre fjellplanter.

 

x314-Møssingvarder.jpg

Kystfjell er spennende turmål! Ofte tørt og lett turterreng med vid utsikt mot fjorder og hav. Dette er Østvarden (Østre varde) i Møsingliheia, nord for Lensvik i Orkland. Ligger i det som gjerne kalles Nordheian. I dette fjellområdet har vi også Sørvarden og Vestre varde. Har vært på disse også. Fikk mersmak!

 

x315-Svinnesnebba.jpg

Toppvarden på Svinnesnebba i Tingvoll er diger. Og synet av fjell og fjorder er storslagent! Har vært der to ganger, men tar gjerne en tredje tur.

 

x316-Snota.jpg

Torbjørn oppe på Snota. Har alltid trodd at den strekker seg 1669 moh. Kartverket (Norgeskart.no) mener det skal være 1671 moh. Merkelig! Men den solide toppvarden har i alle fall ikke forandra seg i mi tid.

 

x318-Hardbakk.jpg

Fortsetter med noen bilder av steinbuer eller steinhytter. Dette flotte bygget er Sikringsbua ved Hardbakkhytta i Halsa. Ei selvbetjent turisthytte (KNT) som ligger veldig fint plassert i terrenget. Turistliner fra flere plasser. Har selv bare gått fra Bøverdalen i Surnadal.

 

x320-Kvennabekk.jpg

Steinbua (Steinhøtta) ved Kvennabekktjønna nordøst for Østre Fossdalen i Rindal. Merkasti helt fram. Fint turterreng! 

 

x321-Storhornet.jpg

Det er ofte slik at folk liker å se bilder fra plasser hvor de selv har vært. Men den største gleden får nok den som har tatt akkurat dét bildet. Bildet kan skape assosiasjoner som ingen andre har mulighet for å få. Nokså naturlig, egentlig! 

På bildet har vi steinhytta på Storhornet (1589 moh.) i Oppdal, fotografert sommeren 1995. Kjørte fra Kleive ved midnatt, og begynte å gå fra Hornsætrin i Gjevillvassdalen, kl. 2. Rusla sakte oppover i den halvmørke skoglia. Oppe på snaufjellet så jeg at sola steg sakte opp i horisonten. Fantastisk flott! Nøyaktig kl. 6 satt jeg i solskinnet på toppen med nistepakke og glovarm kaffe. Hele 10 varmegrader og ikke et vindpust. En ubeskrivelig opplevelse!

 

x322-Rondane.jpg

Peer Gynt-hytta i Rondane, august 1970. Overnatta her på vei fra Rondvassbu til Høvringen. Steinheller både i veggene og på taket. Populært turmål!

 

x323-Vollasetra.jpg

Stein er selvsagt blitt brukt til mange ting. Her ser vi stein(ut)garden rundt stølen på Vollasetra i Leverdalen, Rennebu. Stein tåler tidens tann!

 

x324-utgard.jpg

Denne meget gamle steingarden, eller steingjerdet, markerer grensa mellom gardene Bøkleppen og Grava (nå nedlagt) i Surnadal. Steingjerdet går fra sjøen og helt opp til Kleppasetra (Bøkleppsetra) og Gravasetra. Nesten ubegripelig at de la ned så mye arbeidet i dette, men steingjerdet skulle vel også forhindre at husdyr kom inn på naboeiendommen. 

 

x325-Stølen-mur.jpg

Går vi fra Bøkleppen i retning mot Grava og Trodalen, kommer vi til Stølen, en mystisk plass, kan vi si. Vi ser både husmurer og rester etter ei låveklopp eller kjørebru. Det er visst ingen som i dag vet når denne plassen ble tatt i bruk og når den ble nedlagt. Det gir grunn til spekulasjoner! Noe for fantasien! Navnet Stølen kan tyde på at dette er en svært gammel plass.  

Vil til slutt anbefale en vårtur etter stien fra Bøkleppen til Trodalen, for de som er interessert i minner etter folk som har vært her før oss. Folk som bodde her og skaffet seg et levebrød gjennom hardt og slitsom arbeid. All grunn til å beundre sliterne fra vår nære fortid!