170527b-Stangvik.jpg

Svingte av ved Stangvik kirke og kjørte opp til Grantrøinn. Gikk derfra etter Stangviklivegen (nøkkelbom) opp til Storsetra. Disig først på dagen, senere sol og varme.

 

170527c-Nesøya.jpg

Fra Stangviklivegen i vestlig retning mot bl.a. Meisingset. Nesøya ca midt i bildet.

 

170527d-kulturminne.jpg

Rester etter ei høyløe. Tenker ofte på hvor mye arbeid som ble lagt ned i "gamle dager" for å skaffe husdyrfór. Fritidsturer var det lite av den gangen.

 

170527e-hvitveis.jpg

Utrolig vakkert! Hvitveisen lyser mot oss ved den mørke og tette granskogen. Turmålet er egentlig turen i seg selv. Mye å oppleve hvis man tar seg god tid til både å lytte og kikke seg rundt. Denne maidagen var det fuglesang "over alt". Hørte gulsanger for førset gang i år. Mai er min favorittmåned!

 

170527f-Storsetra.jpg

Oppe på Storseterstølen. Fjøset er blitt ombygd og står åpent for alle. Veldig positivt! Seterskjelet brant ned etter et lynnedslag på 1950-tallet. Ei hytte er blitt satt opp nederst på stølen. (Kilde: "Turer i Surnadal" av Erik Øien) 

 

170527g-trimkasse.jpg

Prisverdig at seterstølen blir slått! Stikk UT! er et flott og godt organisert prosjekt. Populært! Men blåfargen på trimkassen er i alle fall ikke etter min smak. Unaturlig farge i  skog og fjell, synes jeg. For "skrikende". Hva med grønt?

 

170527h-tømmervegg.jpg

Godt å komme inn i "fjøset" for å ta en matpause i dårlig vær. Her inne var det tidligere husdyr om somrene. Nå er det tobeinte skapninger med ryggsekk som tripper rundt mellom gamle tømmervegger. Ei ny tid med helt andre aktiviteter, med andre ord.

 

170527i-utsikt.jpg

Gikk tilbake om Jøstrin, en høyde på 471 moh. øst for Storsetra. Ser mot Todalen. Skjerdingfjellet og Snøfjellet i midten bak. Fulgte en traktorvei nedover lia til Stangviklivegen. 

 

170527j-Bøkeskogen.jpg

Tok også en tur innom Bøkeskogen ved Grantrøinn. Her er det mange arter av varmekjære trær. De ble plantet av den skogbruksinteresserte presten Fredrik Heyerdal, som var prest i Stangvik fra 1828 til 1865. En spesiell opplevelse å gå i den halvmørke skogen når løvtaket stenger for sollyset.

 

170527k-gapahuk.jpg

Inne blant de gamle og mektige trærne er det satt opp en gapahuk med grillplass. Men vær forsiktig med ild! Vi har jo også regler for bålbrenning. Tørt løv på bakken og vind er en skummel kombinasjon. Mange går hit for å kikke trærne og ta en rast. 27. mai 2017 ble en lang, varm og innholdsrik turdag. Stangvik er absolutt verdt er besøk!  Flere av mine Facebook-venner har hytte i "Stangvikja". Kjekt å treffes!