180213b-Sandfjellet.jpgPå vei fra Bjørnsledet i Folddalen til Stortelet, som ligger ved Storbøllu nordøst for Gaddfjellet (Børsetfjellet). Bildet er tatt ved Lomtjønndalen. Lengst bak ser vi Sandfjellet i Surnadal. NB: Tæl (tel/tele) betyr ei skogfri fjellflate. Ofte lett å gå på. "Det e littar´ å ga oppå fjelltæl´n", kan vi si her i bygda.

 

180213c-hytte.jpgJeg gikk opp på en kolle ved Lomtjønndalen. Her lå Heimistu Bolmsetra. Setra ble trolig nedlagt da Heimistua ble sunddelt og senere oppløst i 1880-åra. I dag har Bolmøyen hytte på setertomta. En fin utsiktsplass!

 

180213d-fjell.jpgJeg krysset Storbøllu og fortsatte til en høyde (498 moh.) øst for trimboksen og det tørre elvefaret. (Regulert vassføring i Bøllu pga. kraftutbygging.) Bildet er tatt vestover mot Børsetfjellet, som på kart kalles Gaddfjellet. Etter min oppfatning burde det vært kalt Børsetfjellet, for "Gaddfjellet" har vi flere av. Man kan bli forvirret av mindre! Den gamle Børsetsetra lå sør for Børsetfjellet.

 

180213e-Bolmen.jpgFra høyden øst for Storbøllu ser vi rett mot Trollhøtta i sørlig retning. Også et dumt valg av stedsnavn, synes jeg. Navnet Trollhøtta er nemlig brukt på flere fjell i og rundt Trollheimen. På et rektangelkart fra 1885 står det Bolme-Trollhetta. Sikkert ulike syn på dette, men da jeg vokste opp, sa vi alltid Bolmtrollhetta. Da visste vi i alle fall hvilket fjell det var snakk om. Men å få enighet om stedsnavn og ikke minst skrivemåten, har alltid vært vanskelig. Og slik er det vel også i våre dager.

 

180213f-bål2.jpgFaren min likte å koke kaffe på fjellturer. Det hørte med! Vi som ikke hadde oppdaget det fantastiske ved denne drikken, fikk varm kakao. Tørrmelk, som er lett å bære, ble brukt i stedet for vanlig melk. Smakte fortreffelig! Etter hvert kom også interessen for kaffe. Likevel synes jeg at kaffekokingen er vel så viktig som kaffesmaken. Men det er jo flere alternativer: Tomatsuppe og havregrøt har jeg brukt i mange år. Spekemat, flatbrød og kalde, kokte poteter er selvsagt et supert valg. Og i senere tid har jeg også satset på Fjordland til fjells. Med et bål og en liten kjele er det en meget enkel form for kokkelering. Smaker godt også! I tillegg er det trivelig å sitte ved et bål.

 

180213g-bål3.jpgPlanen var å gå tilbake om Rindalsløa, men det var så fint å sitte ved bålplassen at jeg ble der lengre enn tenkt. Med god grunn: Helt vindstille og varmt! Og omgitt av snøkledde fjell. Fantastisk flott! Og det i midten av februar.

 

180213h-koie.jpgSlutter med et bilde av den nevnte Rindalsløa. Passer bra nå, for bildet ble tatt for nokså nøyaktig tre år siden, 14. februar 2015. Rindalsløa var opprinnelig ei høyløe, Bakliløa, sør for Bolmbogsvatnet. Den ble ombygd og bordkledd i 1978 av koiestyret i NTNUI i Trondheim. Både nytt navn og ny bruksmåte, med andre ord. Mange studenter har nok hatt glede av det!