x151-Ørabussen.jpgFor en liten gutt i Rindal på 1950-tallet var det stort å ta "Ørabil´n" til Surnadalsøra. Dessverre dreide turene seg vanligvis om tannlege Eriksen på Nedre Sæter. Nokså skremmende! Men når skrekkopplevelsen i tannlegestolen var over, gikk jeg med lette skritt ned til Øra sammen med moren min. Der var det mye å kikke på! Forretningene lå tett i tett langs sjøkanten, og sjølukta snek seg inn i neseborene. Uvanlige opplevelser for en liten og hjemmekjær rindaling. Øra overgikk alt som fantes i Rindal! En del av den store, vide verden! (Foto: Thor Holten. "Ørabilen" før avgang ved Surnadal hotell i 1962.)

 

x152-sjøkant.jpgDeler av Øra, 21. mai 2013. Fotografert fra leiligheten til Sigmund S., som har lånt ut ingressbildet og sv/hv-bildene. Trangt om plassen, ser vi.

 

x153-sjø-hus.jpgØra sett fra motsatt retning. Surnadalsøra var kommunesenter i Surnadal fram til rundt 1970. Ble flyttet til Skei etter den tid.

 

x154-svhv1.jpgSom vi vet, var sjøen en svært viktig ferdselsåre før i tida. Til Surnadalsøra kom det båter med varer av ulikt slag som ble fraktet videre oppover dalene med hestetransport. Den første bilruta mellom Rindal og Øra kom i 1910. Men om vinteren var det vanskelig å holde veiene åpne, så hestene måtte trå til enda en god stund framover. Butikkene i Rindal fikk en stor del av varene sine fra Øra. 

 

x155-svhv2.jpgSurnadalsøra var i lang tid havnested, handelsplass og en gjennomfartsåre for reisende. Et særdeles viktig knutepunkt i Surnadal!

 

x156-kai.jpgGamle kaianlegg ved Øra er i dag bare minner etter ei helt anna tid. Storhetstida kommer nok aldri tilbake! 

 

x157-svaner.jpgSangsvanene bruker fortsatt sjøen ved Øra på vinters tid. Staselige fugler!

 

x158-Øra.jpgSurnadalsøra (Surndalsøra) i våre dager. En fredelig og trivelig boplass for mange. Innbyggertallet i 2015 var 2488. Som vi skjønner, har dette gamle strandstedet en lang og innholdsrik historie. I årsskriftet for Rindal Heimbygdlag 2013 er det en artikkel om Øra, skrevet av Fredrik Løset: "Surndalsøra sett fra Rindal". Både interessant og humoristisk! Godt skrevet! Vekker til live mine minner fra guttedagenes spennede turer til Øra. Tannlege Eriksen var egentlig en hyggelig mann! Kan ikke klage på det han drev med i munnen min. Sikkert nødvendig. Men jeg likte best å rusle rundt på Øra etterpå!