180330a-Svinvikrunden.jpgSvinvikrunden i Todalen er 4,6 km lang, stigning totalt er 120 høydemeter, turgradering Grønn. En lettgått og interessant rundtur med flott utsikt!

 

180330b-Svinvika.jpgParkerte ved Svinvika og tok beina fatt etter den gamle kjøreveien fra Svinvika til Todalshaugen. Bratt i starten!

 

180330c-sjø.jpgUtsikten ble bare bedre og bedre, i takt med høydemetrene. Svinvika er et idyllisk sted, ingen tvil om det!

 

180330d-vei.jpgGammelveien, som ble ferdig i 1898, snor seg elegant oppover den stupbratte fjellsida. En luftig busstur i sin tid! Dagens store busser hadde verken fått plass på veien eller klart de skarpe svingene. Som vi ser, var det stedvis is på veien denne marsdagen. Uten at det skapte noen problemer for turgåere.

 

180330e-rode.jpgDet er to rodepåler langs Gammelveien oppe i Langkleiva. Pålene markerer roder (veistykker), som bøndene skulle holde vedlike.

 

180330f-utsikt.jpgNår man kommer opp på Kammen, anbefaler jeg en avstikker til utsiktspunktet ved hyttefeltet. Der står man bokstavelig talt på kanten av stupet. Fantastisk utsikt!

 

180330h-kvennhus.jpgJeg stusset over dette vesle huset på Kammen. Hva er det blitt brukt til? Det lurte jeg på. Jeg traff heldigvis en blid og imøtekommende ungdom fra Nestu Hjellnes, som hadde svaret. Hun fortalte meg at de på Nestua hadde flyttet det gamle kvennhuset sitt hit. Så hadde de satt inn en vedovn og bygd en skorstein. Fornuftig! Gjenbruk er tingen for tiden! I tillegg er jo dette vesle huset et bittelite minne fra tidligere tider. Fra ei svært innholdsrik fortid!

 

180330i-Nausta.jpgFra Kammen ruslet jeg videre ned til Nausta. Flotte svaberg nede ved sjøen er som skapt for å sette seg ned med matpakken. Og samtidig nyte naturen! 

 

180330j-fjell.jpgFra Nausta kunne jeg betrakte det skinnende Skjerdingfjellet. Lyste godt denne dagen! Pga. telelinsa virker avstanden kortere enn i virkeligheten.

 

180330k-vei.jpgPå vei mot Svinvika etter bilveien mellom Gjengstøa og Svinvika (Vikaveien), som ble fullført i 1938. Mange av oss har kjørt etter denne smale og svingete veien til Todalen før tunnelen kom i 2001. Vikaveien er fortsatt kjørbar, men det er mer spennende å bruke beina bortover langs stranda.

 

180330l-Rakanes.jpgTelefoto fra Svinvika mot Rakaneset på motsatt side av fjorden. Fra gården går det en styggbratt vei/setersti opp til Rakanessetra. 

 

180330m-Rakanessetra.jpgPutter inn to bilder av Rakanessetra (fra 14. juli 2012), som et turtips. En spektakulær seterplass! Seterveien er også noe spesiell. Der får vi virkelig testet formen! Nedturen er det som blir kalt en "kneknekker". Men, det er bare å ta det med ro. Ikke straffbart med noen pauser!

 

180330n-Rakanessetra.jpgRakanessetra er et turmål helt etter mine interesser. Et pust fra fortida! Fysiske spor etter seterdrifta setter tankene i sving. Mange ting å fundere over! 

 

180330o-tunnel.jpgEtter sidespranget til fjells, fortsetter vi til Svinvika. Jeg gikk bort til tunnelåpningen og rettet kameraet oppover. Høyt der oppe går Gammelveien. (Jeg har markert den med grønne prikker.) Virkelig en severdighet! 

 

180330p-info.jpgLitt fra infotavla i Svinvika. Den som vil lese mer, kan kanskje satse på en todalstur. Om noen uker blir det helt perfekt å ta Svinvikrunden: Vårstemning med blomster og fuglesang, historiske veier og en utmerket utsikt underveis. Vi kan vel ikke forlange så mye mer på en kort rundtur!