200305a-portal.jpg

Vi har ingen mangel på turmål! Hva man velger, er ofte hipp som happ. Kunsten er vel å komme seg ut? Helst til et område man trives godt i. For meg er Todalen et slikt sted. Valgte Svinvikrunden i dag. Har gått den mange ganger i likhet med utallige trimmere og turgåere.

 

200305b-Svinvik.jpg

Her ser vi ned til Svinvik gard fra kjøreveien som ble bygd i 1898. Dagens vær: Lettskya og perioder med sol. Hele 9 varmegrader på slutten av turen.

 

200305c-vei2.jpg

Veien snor seg oppover den bratte lia. Her har både biler og busser kjørt i flere tiår. Sikkert en spesiell og spennende busstur!

 

200305d-stige.jpg

Seterturen fra Svinvik til Svinviksetra var også så som så. En av stiene gikk opp like ved denne stigen. Bratt! Kyrne brukte en annen vei i dette området.

 

200305e-master.jpg

Jeg er nok litt hekta på gamle seterplasser. Tok dette bildet i retning Rakanessetra. Setra ligger bak masta lengst til høgre på bildet. Seterstien går i sikksakk oppover den bratte skoglia. Fjøset er borte, men seterskjelet står der fortsatt. Gikk brukbart oppover, men nedturen ble en såkalt kneknekker.

 

200305f-iskvist.jpg

Jeg rusla videre etter den gamle kjøreveien og kom til denne merkverdigheten. Stakkars kvist! Snakk om å være kua! Her er det bare varme som duger.

 

200305g-trimboks.jpg

StikkUT!-posten på Svinvikrunden er en av de mest besøkte i distriktet. Denne rundturen kan jo de aller fleste klare. Mye å kikke på også!

 

200305h-kvennhus.jpg

Tok en liten avstikker til Kammen. Der ligger det to store og flotte hytter. Liker best dette huset jeg! Et gammelt kvennhus som er flytta hit.

 

200305i-utsikt2.jpg

På Kammen er det god utsikt!  Ser her mot Svinvika. I forgrunnen bilveien (Vikaveien) som ble ferdig i 1938. Svinviktunnelen kom i 2001.

 

200305j-skog.jpg

Fortsatte et kort stykke nedover Hjellnesveien før jeg tok en "snarvei" ned til Nausta. En gammel og god sti! Den har helt klart blitt mye brukt. Stien kan være vanskelig å se fra Hjellnesveien. Jeg hadde nok klart å gjennomføre hele Svinvikrunden, men å gå lenge på asfalt er nokså kjedelig.

 

200305k-hus.jpg

Nausta ligger idyllisk til nede ved fjorden. Ingen bor her fast i dag, etter det jeg forstår. Et ypperlig fritidssted.

 

200305l-fjære.jpg

Tusla ned til stranda nedafor husa, hvor det er en perfekt plass for en lengre matpause. Lunt og varmt denne dagen!

 

200305m-kart.jpg

For de som er ukjent, blir det vel vanskelig å vite hvordan det ser ut i dette turområdet. Håper dette kartet kan være til hjelp.

 

200305n-bål.jpg

Hadde ingen grunn til å ha det travelt denne finværsdagen. Dro fram kjelen fra sekken, laga bål og satte meg godt til rette. Så ingen bedre alternativer!

 

200305o-bål2.jpg

Så og hørte litt av hvert: Bak meg satt en gjerdesmett og sang etter beste evne. På motsatt side av fjorden smalt det i is som dundra nedover berghamrene på Rambjøra. Og litt tidligere hørte jeg to kråker som skrek kra-kra på en opphissa måte. Grunnen var en hauk som kom i full fart mellom grantoppene. 

 

200305p-fjell.jpg

Der jeg satt kunne jeg se innover Todalsfjorden og oppover mot Skjerdingfjellet med sin lange og hakkete topp. Et velkjent fjell i Todalen.

 

200305q-bilvei.jpg

Fortsatte mot Svinvika etter Vikaveien. Mildværet gjorde at isflak og isklumper til stadighet raste nedover bratte berg. På kort og lang avstand! Gikk fort forbi denne plassen før jeg snudde meg og tok et bilde. Småskummelt med det store overhenget. 

 

200305r-Rakaneset.jpg

En speilblank fjord! Tok et bilde av Rakaneset. Som vi ser, er det veldig bratt oppover fra garden. En stor opplevelse å komme opp til Rakanessetra!

 

200305s-gardshus.jpg

En fin turdag! Ble heldigvis ikke svimeslått av verken istapper eller andre ting. Kom velberga fram til Svinvika. Det var også planen!