210228b-kart.jpg

Trodalen er et veldig vanlig stedsnavn her i landet. Førsteleddet Tro- kommer av gno. pró, som betyr tro, vasstro/vassrenne. På kart over Trodalen står det Trodalen både på garden og på en bekkedal litt nordøst for garden.

 

210228c2-Flessen.jpg

Brukte en liten time på bilturen til Flessa. Teleløsning det siste stykket. Grusveien lignet på en potetåker. Dette er garden til Ole Flessen. Flott turvær: Sol, vindstille og 6 plussgrader. Begynte å gå kl. 10.00. Tilbake 14.40.

 

210228d-sti.jpg

Stien fra Flessa går først langs stranda før den stiger oppover i terrenget. Jevn stigning, men ikke så bratt. Lett å gå etter.

 

210228e-mur.jpg

Turstien går etter den gamle ferdselsveien fra Flessa til Trodalen, som fortsetter helt til Bøkleppen. Er blitt brukt som skolevei til fastskolen på Flessa. Jeg har gått fra Bøkleppen til Trodalen fire ganger. Med dagens tur ble det like mange turer fra Flessa. Personlig liker jeg best å ta turen til Trodalen fra Bøkleppen. Det samme mente folk jeg snakket med på denne søndagsturen.

 

210228f-foss.jpg

Tjuvåa kaster seg utfor stupkanten og skaper et imponerende fossefall. Litt mer vann en vanlig på grunn av snøsmelting i fjellet. 

 

210228g-naustplassen.jpg

Før jeg gikk til våningshuset på Trodalen, ruslet jeg ned til naustplassen. Naustet ble smadret av en orkan for en del år sia.

 

210228h2-nautsvei.jpg

Naustveien svinger seg elegant oppover den bratte lia. Lokalkjente fortalte at okser ble brukt til å frakte varer opp til garden.

På kartet under har jeg markert stier i dette området uten bruk av gps. Bare tilnærmet riktig plassert, med andre ord.

210228i-stier.jpg

Etter turen til naustplassen gikk jeg ned til et skiferbrudd helt nede ved sjøen. Styggbratt! Min første og siste tur dit.

Bildet under: Kom omsider ned til sjøen og tok dette bildet. Lite å se. Oppdaget bare noen små skiferheller.

210228j-skifer.jpg

Uttak av skifer og produksjon av heller og takstein foregikk fra 1906 til ca 1950. Ansvarlig var kjøpmann Arnesen i Kristiansund. 

 

210228k-Trodalen2.jpg

Trodalen har en lang og mangfoldig historie. Mange har nok hørt om det dramatiske som skjedde i 1775 da husbonden Knut Trodal ble drept av "Mannbjørnen". Makabert! Vi som var på Trodalen denne fine søndagen, hadde det både trivelig og fredelig.

De som vil vite mer om Trodalen og andre spennende turmål i Surnadal, finner mange tips i Turer i Surnadal av Erik Øien. Utgitt i 2006.

210228l2-Jutvika.jpg

På vei til Flessa. Dette er stien ned til Jutvika, en husmannsplass som lå nede ved sjøen. Ser rester etter husmurer.

 

210228m2-fles.jpg

Flesaholmen. Fles er bakgrunnen for Flesa, Flessa, Flessen. Skjær som stikker opp i sjøen kalles fles

Spesielle og sjeldne stedsnavn gir grunnlag for tanker og spekulasjoner. Bra at ikke alt er klinkende klart. Må ha noe å gruble på!