a2-info.jpg1 Bollen, Surnadal er første turforslag. Legger ut fire bilder for hvert turmål med litt tekst. Mange kjenner stedene som omtales, og dessuten er det lett å hente informasjon fra ulike nettsteder. F.eks. Stikk UT! og morotur.no, samt kommunale trim- og turopplegg. Dette bildet er tatt på toppen av Bollen. Ingressbildet: Sunndalsøra sett fra Seterhaugen. 

 

b1-Bollen.jpgGod utsikt fra Bollen mot Surnadal og litt av Surnadalsfjorden.

 

b2-planker.jpg"Plankelagt" sti det første stykket fra Vindøldalsveien.

 

b3-nedover.jpgPå vei ned fra Bollen. Både to- og firbeinte likte å komme seg ut. Og Bollen er et godt valg!

 

c1-Vollasetra.jpg2 Bolmsetrin, Rindal. Seterplass i fjellet sør for Rindal sentrum. Dette er Bolmvollsetra. Hestfjellet (Hesten) i bakgrunnen.

 

c2-Dalheim.jpgDalheimesetra. Bolmsetrin bestod av fire setrer. NB: Nesten alle turmål har bilder fra forskjellige turer. Og fra ulike år.

 

c3-is.jpgFellestur til Bolmsetrin på is og skare. Gikk utmerket med isbrodder eller stegjern.

 

c4-snø.jpgBolmsetrin har vært et ettertraktet mål for skiløpere. Fint å ta seg en skitur dit nå også! Greit å starte fra Bjørnsledet i Folddalen.

 

d1-H-I.jpg3 Hermannhytta, Surnadal. Selvbetjent turisthytte. Drives av KNT (Kritiansund og Nordmøre Turistforening). Merket tursti fra Solem. 

 

d2-hus.jpgHermannhytta er bindeleddet mellom Fjordruta og turisthyttene i Trollheimen. 

 

d3-hus.jpgIkke så verst med vår! Selv med yr og regn i lufta.

 

d4-gruppe.jpgTirsdagstrimmere (fra Rindal) på vårtur til Hermannhytta. Lett tur! Ser mot Trollheimen.

 

e1-Knyken.jpg4 Honnstadknyken (Knyken), Surnadal. Rager 1071 moh. Kan beskues fra lang avstand.

 

e2-varde.jpgFra toppvarden er det utmerket utsyn oppover Surnadal og Rindal.

 

e3-Honnstad.jpgHonnstad med Honnstadvatnet i skogen. Mogstad på motsatt side av elva, helt til venstre på bildet.

 

e4-Surnadal.jpgNedre del av Surnadal og litt av Surnadalsfjorden. Som vi skjønner: Honnstadknyken er et flott utsiktsfjell!

 

f1-svhv.jpg5 Ranessetra, Surnadal. Interessant med kulturhistoriske bilder! Som å "skru tida tilbake"! (Bildet henger inne i seterstua.)

 

f2-husa.jpgSeterhusa er blitt restaurert på en utmerket måte i senere tid. Kjempebra tiltak! De som står bak det omfattende arbeidet, fortjener stor takk!

 

f3-hus.jpgFra stien til Knyken er det kort vei ned til Ranessetra. Man kan også gå etter den gamle seterveien fra Ranes til Ranessetra. Bratt li!

 

f4-inne.jpgRanessetra er åpen for alle. Greit å ta matpausen innendørs hvis det er dårlig vær.

 

g1-løe.jpg6 Seterhaugen, Sunndal. En kulturhistorisk opplevelse i storslått natur! Husmenn under Opdøl drev med slått på Seterhaugen. Flere høyløer er satt i stand. Prisverdig!

 

g2-vei.jpgVeldig bratt sti opp til Seterhaugen! Her ser vi ned mot Ålvundeidet og bilveien som fortsetter inn i Oppdølstrandtunnelen.

 

g3-Øra.jpgUtsikten fra Seterhaugen er fenomenal! Ser her mot Sunndalsøra. En fantastisk fjellnatur!

 

g4-stein.jpgPå Seterhaugen ligger flere merkelige steiner. Noen har ment det kan være eldgamle kulturminner (offerskåler). Selv tror jeg at det er naturkrefter som har skapt dette (erosjon). 

 

h1-varden.jpg7 Skåkleiva, Rindal. Populært utfartssted for rindalinger og hyttefolk i Tørsetmarka.

 

h2-trio.jpgSprek trio på toppen, 786 moh.

 

h3-duo.jpgEn skaretur er ikke å forakte!

 

h4-nedover.jpgSing og Helge kom seg velberget ned på skareføret. Skåkleiva er et turmål som kan brukes året rundt. Lett tilgjengelig!

 

i1-setra.jpg8 Trønsdalssetra, Rindal. Seter i fjellet nord for Brønstad. Tilhører Austistu Trønsdal.

 

i2-Seterlia.jpgSeterveien fra Trønsdalen går oppover Seterlia, hvor denne trimposten ligger. Vi fikk en flott høsttur!

 

i3-rypebær.jpgUtrolig vakre rypebærblad. Sjelden å se så kraftig rødfarge!

 

i4-Trønsdals.jpgMange setter også pris på noe hvitt på marka. Startet skituren fra Solvang. Gikk etter skogsveien oppover lia.

 

j1-varde.jpg9  Ura, Rindal. Torgeir ved toppvarden, 1178 moh. Fjell på østsida av Folddalen ovenfor Utigard Aunsetra. En tur til Ura er en skikkelig fjelltur! 

 

j2-rein.jpgFlere som trives i dette fjellområdet. Flotte dyr!

 

j3-turgåere.jpgMange følger turstien som starter nedenfor Bjønnadalen ved Folldalsveien. Bratt i starten, men lettere her, slik som bildet viser.

 

j4-Storbekklia.jpgEn annen mulighet er å gå opp via Storbekklisetra (Utigard Aunsetra). Kan selvsagt ta den ene veien opp og den andre ned igjen. Noe som anbefales!

 

k1-snø.jpg10 Vollasetra, Sunndal. Interessant plass høyt over dalbunnen. Også et godt utgangspunkt for å fortsette til Ekkertinden.

 

k2-vår.jpgSeteranlegget er blitt restaurert, noe som gjelder flere seterhus. Kjempejobb av KNT! Er i dag selvbetjent turisthytte.

 

k3-inne.jpgDet gamle preget innendørs er beholdt. KNT (Kristiansund og Nordmøre Turistforening) fortjener honnør for å ha satt i stand seterhusa!

 

k4-Vollan.jpgDen bratte og merkede turstien (gammel setervei) starter fra Vollan. Selv kunne jeg tenkt meg en tredje tur til Vollasetra. Et fantastisk turmål!  

 

l-Syltnebba.jpgPlusser på med en liten orientering om Tirsdagstur´n, fellesturer arrangert av Turstigruppa i Rindal IL. På fem år (2013 - 2017) har vi gjennomført 102 turer. Vi har tatt turer i ni kommuner, nesten aldri med akkurat samme turmål. Sesongen for Tirsdagstur´n strekker seg vanligvis fra mai til oktober. På bildet ser vi to fjell vi har vært på, Syltnebba og Strengen i Surnadal.