200718e-bru.jpg

I dag ville jeg rusle langs Litlbøllu til Gaukholet, sørvest for Gaddfjellet (918 moh.). Der skulle det bli middagslaging på en uhyre enkel måte.

Brua over Litlbøllu ved Knapphaugen har fått nytt dekke. Det gamle manglet flere fjøler og var utrygt. Trondhjems Turistforening har ansvaret for turistlina.

 

200718f-sti.jpg

Turistlina til Trollheimshytta følger den gamle seterveien til Folddalen. Går på vestsida av Litlbøllu. Fra Knapphaugbrua til Gaukholet er det nærmere 3 km.

 

200718g-elvedal.jpg

Litlbøllu har gravd seg dypt ned i bergrunnen. Eller mer korrekt: Det er ei istidselv som har skapt Litlbølludalen.

 

200718h-snøfonn.jpg

Oppover til østsida av Gråknubben legger det seg mye snø. Uvanlig mye i år. Stien var skjult av snøfonner i en strekning på minst 300 meter.

 

200718i-Grisola.jpg

Grisolaholet har fått navn etter Gris-Ola. Han overnatta under denne berghammeren da han drev med markaslått i området. Kallenavnet fikk han under gjetertida i Austre Fossdalen. En dag skulle han spore opp en gris som hadde rømt. Han fant grisen til slutt, men da var det også slutt på tålmodigheten. Ola sparket til grisen så den falt utfor et høgt berg. Det ble grisens siste ferd i levende tilstand. Etterpå ble stedet kalt Grisolaberget.

 

200718j-fjell.jpg

Her ser vi mot Løfallfjella på nordsida av Rindal, hvor vi har Grisolaberget. Ikke alle som får oppkalt et sted etter seg!

 

200718k-fjellterreng.jpg

Alltid lett å gå i et flatt fjellterreng. Ser mot Gaddfjellet. (Ett av mange fjell med det navnet.) Lurt å kikke etter steiner på stien. Et fall kan få fatale følger.

 

200718l-vatnet.jpg

Gaukholet med ett av Gaukholvatna. Tenkte å slå meg ned ved innløpsosen. Jeg var her en vindfull oktoberdag i 2018. Måtte henge opp en presenning som vindskjerm for bålet. Det ble kaffekoking den gangen. Nå ville jeg satse på middag. Egentlig helt unødvendig, men kjekt å pusle med noe på en fjelltur.

 

200718m-steinring.jpg

Like ved enden av vatnet er det to merkelige steinringer. Tydeligvis menneskeskapte. Ligger i dag skjult blant lyng og kratt. Anne Severinsen har skrevet om samene i Trollheimen. Ifølge tradisjonen har det bodd samer i Gaukholet. Om steinringene kan knyttes til en samisk boplass, vet vi ikke. Jeg kjenner heller ikke til hva stedsnavnet betyr. Kommer det av gauk (fuglen), eller av noe helt annet? 

 

200718n-Litlbøllu.jpg

Litlbøllu starter sin ferd på vestsida av Gaddfjellet, renner ut i Gaukholvatna og fortsetter til elvejuvet nord for Bjønnarabben hvor Litlbøllu og Bøllu møtes.

 

200718o-bålplass.jpg

Denne dagen var det vindstille i Gaukholet. Ingen heksekunst å tenne bål og lage middag. Oppholdsvær, overskya, men også lange perioder med sol. 

 

200718p-mat.jpg

- Det enkle er ofte det beste, sies det i TV-reklamen. Tviler på om de har tenkt på Fjordland til fjells. Det er nemlig helt utmerket som utemiddag. 

 

200718q-blomst.jpg

Dagens plan var altså middag utendørs. I Gaukholet. Om jeg skulle gå lenger, ta en annen vei tilbake eller finne på helt andre ting, var et åpent spørsmål. Den avgjørelsen ville jeg ta under veis. Innfall og improvisasjoner er ofte spennende! 

 

200718r-orgel.jpg

Vel hjemme lot jeg andre slippe til med improvisasjoner. På orgel! Damen med det lange navnet er en fremragende konsertorganist. Ikke mange med hennes ferdigheter. Både teknisk og musikalsk. På dette kjempestore og berømte orglet i Saint-Sulpice i Paris tryller hun fram en klangverden som jeg ikke klarer å beskrive godt nok. Men å lytte til fantastisk orgelmusikk, er jeg fortsatt i stand til. Heldigvis!