190417b-kart.jpg

Jeg har tatt flere turer til Trodalen fra Flessa, men aldri startet fra Bøkleppen. Har vært to ganger til Bøkleppsetra/Gravasetra. Turmål fra Bøkleppen etter turstier: Bøkleppnausta (1 km), Bøkleppsetra/Gravasetra (2,5 km), Trodalen (3,5 km). Litt tyngre tur: Bølia (3,5 km). Fine turmål! Godt skiltet og merket!

 

190417c-skogsvei.jpg

Veldig fin skogsvei å gå etter på den første strekningen fra Bøkleppen til Trodalen. Småkupert, lettgått terreng!

 

190417d-Stølen.jpg

Etter et kort stykke kommer vi til Stølen, ei grasslette med gamle tufter. Vi ser ei kjørebru og grunnmuren etter et hus. Hva har dette vært?

 

190417e2-låvebru.jpg

Nærbilde av kjørebrua. Bernt Bøe skriver i Seterbok for Åsskard at ingen har dokumentert hva slags plass dette har vært. Han har snakket med eldre folk på Bøkleppen som heller ikke har kunnskaper om denne plassen. Det sies at også i Surnadal har de tidligere brukt støl om seter. I Vindøldalen er det tufter etter Stølsetra. Visstnok en svært gammel seterplass. Noe mer vet jeg ikke om dette. 

 

190417f-sti.jpg

Fra Stølen fortsatte jeg videre etter en god og myk sti. Vanskelig å finne stier som er bedre å gå på enn dette. Det er bare å nyte hver meter!

 

190417g-steinutgard.jpg

Ikke langt fra Stølen står det et navneskilt: Grava. Ikke ei dyregrav, men en nedlagt gard. Man må svinge av merkastien og gå nedover mot sjøen, men jeg fant i starten ingen tydelig sti. Denne steinutgarden tror jeg markere eiendomsgrensa mellom Bøkleppen og Grava. Utgarden går fra sjøen og opp til Bøkleppsetra og Gravasetra. Stakkars folk som drev med dette tunge arbeidet! Fant omsider den gamle stien til Grava i denne tette "urskogen".  

 

190417i2-Grava.jpg

Dette er Grava! Eller restene. Jeg har nok snublet over bedre fotomotiv. Garden ble fraflytta i 1958. Vi ser vedovnen helt nederst til ventre. Har nok gjort jobben sin. Husmannsplassen Mosesholet er også blitt historie. Artig navn! 

 

190417j-maurtue.jpg

Men det er fortsatt noen som holder til i dette området. Spettene lever godt her! Mange store osper egner seg utmerket som bolig. Og maur til middag passer jo bra. Jeg plystret for å etterligne ropet til grønnspett. Fikk et kort svar høyt oppe i lia. Men ingen stor respons. Jeg ble nok gjennomskuet! 

 

190417k-Trodalen.jpg

Framme ved Trodalen, en plass med ei lang og innholdsrik historie. Kan ikke klage på været: Vindstille og 15 varmegrader. Godt over 20 i sola.

 

190417l-Trodalen2.jpg

På Trodalen har det bodd folk i flere hundre år. Ble fraflytta på 1950-tallet. Vi ser rester etter sag og kvern ved elva øst for garden. 

 

190417m-knopper.jpg

Ingen store forskjeller! Men på fjorårets tur lå det noen snøflekker her og der. Helt snøfritt over alt på årets tur.

 

190417n-fjell.jpg

De høye toppene i Trollheimen kan også beskues fra Trodalen. Som fra så mange andre plasser!

 

190417o-utsikt.jpg

Fjellet lengst bak må være Kjerkjeberget i Tingvoll. Kjent for en utmerket utsikt. Men turen til topps vil jeg kalle kjedelig. Nok med én tur dit!

 

190417p-sti-stein.jpg

Mye kjekkere å rusle etter stien fra Trodalen til Bøkleppen. Her svinger den seg elegant mellom mosegrodde steiner. Virkelig en naturopplevelse!

 

190417q-gåsunger.jpg

Et velkjent og vanlig vårtegn. Men det vanlige er ikke å forakte. Naturopplevelser er ikke avhengig av spektakulære turmål. Det er nå min mening!