200530b-P-plass.jpg

Idyllisk parkeringsplass! Kom til Vullumstranda på Halsa etter å ha kjørt 61 km. Brukte under en time. Nå ville jeg gå til Valen (Varden) for første gang. 3 km til topps. Hadde store forventninger og flere spørsmål: Går turruta i et interessant landskap? Hva slags fugler kan jeg få oppleve?

 

200530c-veikryss.jpg

Begynte å gå på en fin skogsvei. Tok av til høgre i dette veikrysset og fortsatte etter en bratt traktorvei. Sti på slutten av turen. Godt merka.

Gikk og lytta etter fuglelyder. Var mest sang fra løvsanger og bokfink, våre to vanligste fuglearter. Plutselig hørte jeg en svak sang i skogen foran meg. Var det svarttrost? Nei, det stemte ikke da jeg kom nærmere. Sangen kom nemlig fra en sky og vaktsom fugl som vi nesten aldri får se: duetrost! Sjekka på mobilappen med fuglesang. Var duetrost, ja! Veldig moro! PS: Vi kan skremme bort sky og forsiktige fulger ved å avspille sangen og lydene deres for lenge. 

 

200530d-bjørkeli.jpg

Fra traktorveien fortsetter turruta oppover ei bratt, men fin bjørkeli. God sti!

 

200530e-bygda.jpg

Ferdig med bjørkelia og kan nyte utsikta. Bygder med velstelte garder og grønne marker er et vakkert syn. Tustnafjell i bakgrunnen.

 

200530f-fjellrekke.jpg

Oppe på Valen, 484 moh. Lokal uttale er Val´n, med tjukk l. På kart står det Varden. Samme betydning. Bak varden har vi Storvatnet i Tingvoll.

 

200530g-ferger.jpg

Fergene på Halsafjorden ser vi fra mange fjelltopper. Kystlandskap har vi ikke i Rindal. Derfor er det kjekt med en tur til f.eks. Halsa (i Heim kommune). 

 

200530h-fjell.jpg

Bak varden ser vi et fjell jeg aldri har satt mine bein på: Fløystadfjellet i Tingvoll. Satser på at apostlenes hester kan frakte meg dit i sommer. Jeg liker godt å gå i skogtrakter, men å komme opp på et høgt fjell, er en ekstra god opplevelse. Blir godt fornøyd med seg selv etter slitet! Og kan skue langt og vidt!

 

200530i-Blåfjellet.jpg

Blåfjellet (Saksa) sett fra Valen. Har vært på toppen én gang. Gikk da fra Dragset. Hadde vært spennende å starte fra Innreitan. Også i sommer?

 

200530j-Vassdalsheia.jpg

Når det gjelder Vassdalsheia, har jeg vært på nordenden og sørenden, men aldri gått over hele fjellkammen. Kunne tenkt med dét! Spørsmålet er om mitt "turprogram" for sommeren er blitt for ambisiøst. Det er jo grenser for hva en (gammel) kropp kan klare. 

 

200530k-rute-kart.jpg

Ruta jeg gikk fra Valen til Volemssetra er inntegna etter hukommelsen. Det samme gjelder skogsveien fra setra til Svendshaugen. Litt unøyaktig, altså.

 

200530l-Oppistusetra.jpg

To garder på Volem hadde seterdrift her. Dette er Oppistusetra. De gamle seterhusa er borte. I dag står det ei hytte på setervollen.

 

200530m-Nistusetra2.jpg

På Nistusetra var det to som drev med rydding og vedlikehold av det gamle seterskjelet da jeg kom gående. Begge har levd i noen tiår, for å si det sånn. Det er heldigvis slik at eldre folk liker å snakke om "gamle dager". Setereieren fortalt meg om plasser i og rundt Volemsdalen. Jeg fikk avfotografere dette bildet fra 1940-åra. Seterdrifta ble lagt ned på slutten av 1940-tallet. På fjøstufta har de bygd ei hytta, og seterskjelet (t.v.) har fått ny bordkledning, bl.a. 

 

200530m2-skjel.jpg

Slike ser seterskjelet ut i dag. Litt av hytta til høgre. Så her er det hus både fra gammel og ny tid. Alltid spennende med minner fra ei tid som er forbi.

 

200530o-posten.jpg

Fortsatte nedover etter skogsveien til Svendshaugen, hvor det i år er en Stikk UT!-post. Fiksa litt på bildet ved å ta bort koden. Bra trim å ta en tur hit!

 

200530p-ferge.jpg

Dette bildet er ikke manipulert! Fjell og fjorder framstår slik de er i virkeligheten. Den høge fjelltoppen i midten er Magnhildberget. Lett å kjenne igjen!

 

200530q-heggblomst.jpg

Det vart en dag med heggeduft og fred. Og varme! 23 varmegrader nede ved bilen. Så mange flomstore bekker på bilturen tilbake. Spesielt i Bæverfjord.