På glattisen? Ja da! Det gikk kjempebra å gå på den islagte Bøllu. Denne ivrige gjengen vandret til Bolmsetrin på skare og is, 12. februar 2014.
Alltid hyggelig med fellesturer! Denne turen huskes ekstra godt: Å dra til fjells med staver og isbrodder, var uvanlig. Men veldig artig!
Bolmsetrin ligger ved Bøllu sine bredder. Det passet perfekt med en lang pause ved Bolmvollsetra.
Bolmsetrin har vært et yndet turmål for skiløpere. En tur til Hestfjellet (Hesten) gir fine naturopplevelser. I tillegg får vi testet formen!
Bøllu starter sin lange ferd fra Bølluvatna. Nede i bygda møter den Surna, som renner ut i Surnadalsfjorden.
Øverst til høyre ser vi Ura (Ora) ved Folddalen, et ruvende fjell på 1178 moh. Svært mange har Ura som et kjært turmål.
Både Bøllu og Litlbøllu er blitt regulert som følge av vannkraftutbygging. På Stortelet forsvinner Bøllu (Storbøllu) ned i en lang fjelltunnel som fører vannet til Foldsjøen, et vannmagasin til Trollheim kraftverk. Produksjonen kom i gang i 1968.
Noen ganger klarer ikke tunnelen å svelge alt vannet. Inntaket kan også stenges. Da kan Bøllu renne nesten som før. Her strømmer Storbøllu mot Storstoinn og juvet hvor den møter Litlbøllu. Bildet er tatt fra stupkanten ikke langt fra Bjønnarabben.
Storstoinn viser seg fram i all sin prakt. Ikke et vanlig syn i våre dager! Størrelsen kan vurderes ved å sammenligne fossen med trærne i bergveggen.
Det er slik vi vanligvis opplever Bøllu og Litlbøllu ved elvemøtet i dag. Storstoinn er nokså pinglete, og Litlbøllu er nesten tørrlagt.
Har satt et rødt kryss på elvemøtet vi så på forrige bilde. Bøllu og Litlbøllu flyter sammen nord for Knapphaugen, i nærheten av Bjønnarabben.
Juvvandring sammen med Nils og Ingvar. Vi tok oss ned til Bøllu via Storfagerdalen og krabbet opp igjen på Bjønnarabben, en smal og bratt bakke som går helt ned til elva. En interessant tur sammen med to kunnskapsrike ornitologer. De registrerte blant annet duetrost.
Ved Knapphaugen er det Litlbøllu sin tur til å havne i en fjelltunnel, som ender i Foldsjøen. Det er ofte liten vannføring i Litlbøllu. Da blir den et elendig bidrag til kraftproduksjonen. Men når det er flom, bruser det skikkelig ved inntaket.
Har nevnt det mange ganger, men vil enda en gang lovprise terrenget ved Knapphaugen og stien som svinger seg elegant oppover langs Litlbøllu. Den rødmerka turistlina følger stort sett den gamle Kløvvegen til Folddalen. Kløvkarene og hestene fant den beste traséen!
En rast i finværet ved Litlbøllu er prikken over i-en. På denne turen gikk jeg ikke så langt, men pausene ble lange. Greit mange ganger!
Litlbøllu har sin spede begynnelse ved Gaddfjellet (918), som vi i bakgrunnen. Nedenfor og nærmere har vi Gaukholet og Gaukholvatna.
Vi forflytter oss fra fjellet til Bølludalen nede i bygda. Garden vi ser, er Dalheim. Den islagte Bøllu var denne dagen omgitt av dekorativt rim. Vakkert!
Det har altså blitt store forandringer langs Bøllu og Litlbøllu fra 1960-åra. Gangbrua over Bøllu ved Kvennhusøya er også blitt historie. Den ble bygd i 2011, men fikk etter kort tid skumle skader. I 2020 ble brua stengt for alle andre enn mus og ekorn. Ikke lenge etterpå knakk den og deiste ned i Bøllu.
Før denne gangbrua kom, hadde vi Krøtterbrua, ei hengebru som ble bygd på 1930-tallet. Den ble brukt veldig mye - i mange tiår! For meg er Krøtterbrua et godt barndomsminne. Litt nostalgi spiller vel inn.
Etter bilder med snø og kulde, avslutter jeg med et vårbilde. Dette er tatt i Bøllubakken, rett opp for Bøllu og bruplassen. Nå uten bru. Dessverre!
Snart er det tid for å kikke etter hestehov og hvitveis. Heldigvis! vil nok mange si etter en snørik vinter.