Lørdag 6. januar 2024

Børsetrunden det her er snakk om, starter fra Bølludalen og går oppover Børsetliin. Høyeste punkt er trimkassen ved Salsteinsdalen. Mange lange bakker for å komme dit. Tung tur på krevende snøføre. Det øverste bildet er tatt mellom Homna og Skrommeldalen. 

Spørsmålet i dag var hvor mye av rundturen jeg orket. Slitsomt med mye løssnø i bratte motbakker. Mer om det senere. 

 

240106bRunde.jpg

Steinbruddet ved Vargøya er et bra utgangspunkt for Børsetrunden året rundt. Gangbrua ved Kvennhusøya falt dessverre ned i Bøllu. Men er det trygg elvais, er det lett å krysse elva. Om sommeren med liten vassføring er det bare å vasse over Bøllu. Start nedenfor Børsettrøa.

 

240106cBøllu.jpg

Bøllu har i en periode hatt mye overvann og sørpe med tvilsom is under. Nå har elva frosset til trygg is igjen. I dag ville jeg teste nye skistaver. Høyden på stavene kan reguleres fra 110 til 130 cm. Korte staver i steile motbakker kan være nyttig. Men ellers ble jeg bare sånn passe fornøyd med nyinvesteringen. Trolig en bortkastet tusenlapp.  

 

240106dKneik.jpg

I denne bratte kneika var korte staver en fordel. Men vel så bra med store graner som stopper en del av snøen som daler ned mot stien.

 

240106eTrovegen.jpg

Ikke langt fra Homna møter vi Trovegen, som kommer opp akkurat her. Nede ved Kvennabekken er det en veldig bratt bakke hvor flomvann gjennom tidene har gravd ut ei dyp renne. Ligner ei vassrenne eller vasstro. Tror det er bakgrunnen for navnet Trovegen. 

 

240106fVei.jpg

Det ble fort klart at det ble ingen tur opp til trimkassen i dag. Alt for slitsomt! Å subbe avsted på skjelvende bein og kanskje til slutt havne på ryggen med åndenød i ei dyp og ekkel snøgrop var ingen frydefull tanke. 

Bestemte meg for å droppe toppturen og gikk i stedet til Skrommeldalen. Nesten flat vei dit, men ikke så lett tur med mye løssnø. Stedvis en snødybde på over en halv meter. Både staver og truger fant fram til skjulte hulrom nederst i snømassene. Lurt å være forsiktig! 

 

240106gSkrommel2.jpg

Snudde da jeg kom til bekken som renner nedover Skrommeldalen. Skrommel kan bety rotete terreng. Slik som Skrommelvatnet ved Ura hvor det er store og små flyttblokker som tilsynelatende er plassert på en tilfeldig eller rotete måte. Skrommel kan også bety bråk og leven.

 

240106hFotspor.jpg

Det er utrolig mange dyr som lever i en kald vinterskog med store variasjoner i vær- og føreforhold. Jeg så ingen av skogens innvånere i dag. De stakk nok av da trugetraskeren kom. Men jeg kunne glede meg over fotspor etter elg, rådyr, rev, hare, mår, ekorn og mus.

Ingen sensasjonelle observasjoner akkurat, med det er trivelig å vite at det er et rikt dyreliv i skogene våre.