- Frisk luft er balsam for sjelen, sies det. Det gjelder i høy grad for naturopplevelser på en vakker sommerdag.

 

220711bFolda.jpg

Jeg hørte fosseduren fra Folda da jeg kom til Bjørnsledet ved Folldalsvegen. Foldsjøen tappes ned i disse dager, så det er ekstra stor vassføring i elva. Fra stupkanten får vi et imponerende syn av elva som fosser hastig nedover de storslagne Foldaflaugan. 

 

220711dSti.jpg

Jeg tok beina fatt og ruslet oppover mot sørsida av Storlia. Fulgte tråkket som jeg laget da jeg drev med fuglefôring nederst i lia. Holdt på med det fra 2015 og noen år framover. Mange småfugler fikk forsyne seg av god fuglemat. Til størst nytte på vinters tid, selvsagt.

Mye myr oppover, men også noe fine tørrabber, slik som på bildet. Veldig trivelig å gå her! God utsikt på hele denne turruta.

 

220711gSkodde.jpg

Da jeg begynte å gå fra Bjørnsledet i dag, var det overskya, helt vindstille og en passende temperatur for turgåing. Skodda skjulte deler av Folddalen, og det kom litt yr og regn underveis. På slutten av dagen kom det faktisk noen solglimt. Så turværet var godt nok det!

 

220711jNatt1.jpg

På denne turen var jeg spesielt opptatt av å speide etter nattfiol. Og plutselig oppdaget jeg en nattfiol på ei lita myr, som jeg har gått over i mange år. Her har jeg aldri sett denne flotte orkidéen tidligere. Jeg er ingen botaniker, så en forklaring på dette har jeg ikke.

 

220711nEng.jpg

Fôringsplassen min lå inntil ei vakker blomstereng. Dette er den eneste plassen jeg kjente til hvor det vokste nattfiol. Tenker da på de årene jeg har gått i disse traktene. Blomsterplantene er ekstra frodige og storvokste i år. Jeg har iallfall ikke opplevde noe lignende før. 

 

220711oNatt3.jpg

Det var virkelig interessant å se at det vokste nattfioler på så mange plasser. Helt fantastisk!

 

220711kNatt2.jpg

Nattfiol - en vidunderlig vakker orkidé!

 

220711pRast.jpg

Den solide sitteplassen min ved den trauste furua har jeg ikke fjernet. Har vært her mange ganger etter at jeg sluttet med fuglefôring. Her kan jeg sitte i fred og ro, mimre litt og studere det jeg ser og hører rundt meg. På klarværsdager kan jeg skue mot Snota i det fjerne. I dag lagde jeg et lite bål som skapte sur bålrøyk. Knott, mygg og fluer likte det slett ikke. Alle forsvant som dugg for solen. Bare bra!

Mye bedre med gluttsnipe-familien som holdt til i et myrområde med spredte furutrær og lyngmark. De varslet høylytt både da jeg gikk oppover og nedover. Årets første observasjon av gluttsnipe! Jeg gikk og lyttet etter gluttsnipa. Fant et reir i dette området for få år siden. 

 

220711qLav.jpg

Fotturene mine preges i økende grad av forventning, glede og takknemlighet. Spesielt det siste. Etter som årene har gått, har jeg blitt mer og mer takknemlig for å kunne komme meg ut i naturen. Det gir meg stor glede og gjør godt for kropp og sjel!

 

220711rNoter.jpg

Gled deg stort, min sjel, og glem alt stress og angst.

 

220711sNatt.jpg

Det dalte ned noen regndråper på denne turen. Og det er dårlige værmeldinger for kommende dager. Men flere turer blir det uansett! 

Og musikk kan jeg glede meg over hver eneste dag. Naturopplevelser og musikk synes jeg er en perfekt kombinasjon!