Børsetliin kan ikke lenger kalles skiterreng. Skogen har blitt svært tett med mange høye grantrær. Eneste brukbare mulighet er å følge skogsveier, men de er smale og omgitt av kompakt skog. I mine guttedager rente vi på ski i full fart fra toppen av lia og ned til Bøllu.

 

220401b-vei

På denne første dagen i april begynte jeg å gå fra steinbruddet ved Vargøya, som ligger ved Bøllu sørøst for gården Bjorøya.

Rundt 0 grader, og ingen vind som forstyrret snøfloksene som dalte sakte og stille ned fra en grå himmel. Fulgte i starten gamle trugespor. 

 

220401c-graner

Det var et tynt lag med kram nysnø på toppen av mye gammel snø. Ekkelt føre, for å si det slik. Også for trugegåing.

Hadde jeg satt utfor bratte unnabakker på glatte ski, ville det blitt en morderisk fart. Ferden kunne ha endt i ei våt grøft eller blant granbar. "Bremsene" mine er nemlig kaputt. Men turgleden er ikke blitt svekket etter utallige turer i skog og fjell. Og bra er det! 

 

220401d-bur

Har kommet til Grusvollen nedenfor Steinbakkan, hvor et meisepar hadde funnet en høvelig bolig. Lykke til! sier jeg bare. 

Snudde ved starten på Steinbakkan, ei veldig bratt li. Fant ingen fornuftig grunn til å plage kroppen mer på et slitsomt føre.

 

220401e-bekk

Gikk samme vei tilbake. Åpne bekker over alt! Vinterens mange vekslinger mellom heftig snøfall og mildvær har satt sine spor. 

 

220401f-Homna

På dette bildet ser vi et hogstfelt, tidligere kalt Homna, som var et inngjerdet beiteområde for kyrne fra Utigard Børset. Var i bruk fram til rundt 1950, er det blitt sagt. Husker at jeg som gutt så grinda nederst på beiteplassen. 

En av seterveiene til Folddalen gikk forbi Homna. Den er i nyere blitt ryddet og merket. Svært få turgåere som bruker denne stien. 

 

220401g2-pause

Satte meg ned på en rasteplassen jeg har ved Homna. Sola tar ekstra godt her, så barflekkene dukker opp tidlig på denne skråningen. Det er en god følelse å kunne sitte lenge på en så stille og fredfull plass i skogen. De eneste lydene kom fra noen dompaper, flere meisearter, en fuglekonge som satt og sang i ei stor gran og en svarttrost som fløy fort og lavt mellom trestammene.

"Feiret" 17. mai her i 2020 med flagg og en bedre middag med påfølgende kaffe. En markering av nasjonaldagen som har festet seg godt i minnet.

 

220401h-kart

Jeg kalte dette en minitur. Og satset på et minimalistisk måltid med én banan, to egg, litt søtt og salt samt noen slurker Cola. Passet bra!

Alltid trivelig å komme til kjente plasser! Nå har det faktisk gått ca 70 år siden jeg var her for første gang. Blir neppe 70 år til ...