Yr meldte bra vær på søndag 8. mai. Dagen før bestemte jeg meg for å ta en søndagstur til Oppigard Almberg, som jeg ser hjemmefra. En gard høyt oppe i ei sørvendt skogli. Har vært der utallige ganger, men en vårtur dit var fortsatt fristende.

Men da jeg kikket ut av vinduet på morraskvisten, så jeg at det lå nysnø rundt husa i Oppigard. Huff! Best å vente med turen og håpe på at nysnøen smeltet i løpet av formiddagen. Og det gjorde den! Satte meg i bilen og kjørte oppover den lange og bratte gardsveien.

 

220508b.jpg

Parkerte ved Almbekken, som strømmet friskt nedover lia. Almbekken fortsetter gjennom et trangt og bratt gjel før den havner i Surna.

 

220508a.jpg

Ruslet bort til gardstunet i Oppigard for å nyte den gode utsikten og ta noen utsiktsbilder. Å står der og beundre utsynet, er selvsagt mye bedre enn å studere bildene etterpå. Men - det er jo greit å gjøre begge deler. Bilder kan vekke til live mange gode minner. 

 

220508c.jpg

Jordene rundt Austistu Børset hadde så smått begynt å få en fin grønnfarge. Jo, da. Våren er i gang!

 

220508e.jpg

Snøen på Rindal sentrum bruker som regel lengre tid på å forsvinne enn på Børset. Og enda senere går det naturlig nok oppe på Tifjellet i bakgrunnen.

 

220508f.jpg

Tok også et bilde nedover dalen, hvor vi her ser Aune og Kvammen i Surnadal. Grønnflekkene nede i bygda står i sterk kontrast til snøremsene oppover Sandfjellet. Overgangen fra vinter til vår er en spennende og fascinerende tid. Fullt av liv! På så mange måter.

 

220508g.jpg

Almberg er et stedsnavn vi finner på flere steder her i landet. Førsteleddet har sin bakgrunn i trenavnet alm. Arten er oppført på Norsk rødliste som sterk truet. Her ser vi ei gammel alm nederst på innmarka i Oppigard. Den står som en majestet blant andre løvtrær.

 

220508h.jpg

Styvet alm består av en grov grunnstamme, der greinene gjentatte ganger er blitt kappet i ca to meters høyde. Noe almen reagerer på ved å skyte nye greiner. Prosessen gjentas vanligvis med rundt ti års mellomrom.

Friske almegreiner har vært brukt til både dyre- og menneskeføde. Mange skal ha brukt almebark for å drøye brødmjølet, blant annet i nødsåra 1807-1814.

At vi nå her i landet lever i ei overflodstid, er det ingen tvil om!

 

220508m.jpg

- Når våren ånder på li og fjell og vekker urtene av dvale ...

Noen reiser seg opp fra gjørma og strekker seg mot sola. Vårvarmen gjør underverker!