7. august 2022

Venstrefoten min har gått ut i streik! Den er svært misfornøyd med situasjonen. Jeg har fått klare signal om at lange fjellturer kan jeg bare glemme når jeg har en betennelse i foten. Det har gått for langt! Håper det ordner seg om ikke alt for lenge.

Bevilget meg en kort søndagstur til en liten høyde i dag, bare 300 meter fra Folldalsveien. Ingen langtur, altså. Men utsikten var som forventet, god! På det øverste bildet ser vi mot Sandfjellet i Surnadal. Et høvelig fjell for turer til fots eller på ski.

 

220807bMark.jpg

Langs veikanten fant jeg markjordbær. De som var modne, forsvant fra sin faste plass. Smakte godt!

 

220807c2Blomst.jpg

Jeg vet om bare et sted like ved Folldalsveien hvor det vokser bergfrue. Den ble kåret til Norges nasjonalplante i 1935. En utrolig flott blomst! Planten har mange navn: bergabrur, bergalilje, fjellfrue, bergfrue, fjelldronning, fjellrose, venegut og andre lokale navn.

 

220807cRome.jpg

Rome er også en nydelig plante! Den vokser i myrlendte områder. Rome er giftig for sauer, spesielt for lam. De som spiser planten, kan få leverskade og sykdommen alveld. Jeg har selv funnet et dødt lam der dødsårsaken var alveld. Det ble bekreftet av en veterinær som obduserte lammet. En sørgelig skjebne for et lite lam, som skulle få oppleve sin første sommer til fjells.

 

220807fSnota.jpg

Nærmer meg dages turmål og kan skue mot Snota i det fjerne. Et fantastisk fjell! Har vært på toppen minst sju ganger, inkludert tre skiturer. Første tur rundt 1960 sammen med onkel Edvin og søskenbarn Håvard. En mektig opplevelse! Likevel, jeg har satt sluttstrek for turer til Snota.

 

220807hPlass.jpg

Kortere tur i dag, ja! Kom til utsiktsplassen min og tente et lite bål. Veldig koselig! Det hører med på mange av turene mine. Et bål skaper en spesiell stemning. Vanskelig å forklare! Satte meg ned med ryggen mot ei lita furu i finværet og gledet meg over naturen. Og stillheten!

 

220807iKaffe.jpg

Det smakte fortreffelig med bålkaffe og et par brødskiver med jordbærsyltetøy. Og det beste: Ikke den minste snev av tidspress.

 

220807kTjern.jpg

Når det går mot livets høst, bør vi nyte ei varm sensommersol!                          

                           August i sensommer

                           milde dager og svale kvelder

                           enda bare tanker om

                           at du snart kommer

                    Så kjære høst ...

                           skynd deg sakte

                           ta deg god tid

                           før du atter skal male

                           vår skog og li

                                                                               Fra Høstbønn av Per Olav Solbakken