NYTT ALBUM

Et dekkende navn på dette nye albumet er Året rundt i Langlimarka, Børsetliin og andre av mine nærområder, som jeg ofte tar turer til. Poenget er å følge naturens gang gjennom årstidene. For meg blir slike observasjoner og opplevelser noe hyggelig å tenke tilbake på. Bilder vekker ofte til live fine minner og gode følelser. Jeg ser først og fremst på dette albumet som min personlige, digitale dagbok.

 

211227b-vei

Spente på meg skiene ved Sandåbrua og fulgte et skuterspor oppover Seterlia. På Seterliveien er det to bratte bakker, så jeg brukte skifeller både oppover og nedover. Med to skrøpelige knær er det lite fristende å sette utfor bratte og glatte utforbakker. I likhet med gamle biler, kan vi få oppleve noe som ikke fungerer like godt som før. Det må vi vel bare akseptere.

 

211227c-benk

Det gikk sakte, men sikkert oppover. På toppen av Seterlia så jeg at sitteplassen min ved bjørka var helt nedsnødd. Jeg gikk stolt forbi og stolte på at dagens tur ble av den lette sorten. Og det ble det! Været var også uproblematisk: Overskya og rundt 10 minusgrader.

 

211227d-sol

Fulgte for det meste Seterliveien, men tok noen avstikkere her og der. På veiens høyeste punkt før Storfagerdalen kunne jeg se at sola slet med å komme over fjelltoppene i sør. Men om ikke så lenge kan jeg møte solstrålene på denne bakketoppen. Gleder meg til det!

 

211227e-skog

Når jeg besøker fôringsplassen min ved Storfagerdalen, pleier jeg å gå gjennom en granskog. Vanligvis lite snø i en gammel granskog. Jeg har kuttet av noen greiner i traséen for å komme fram på en lett måte. Mye snø både på bakken og i trærne på dagens tur.

 

211227f-foring

Tok fram fuglemat fra sekken og la alt på faste plasser. Småfuglene kom momentant. Det gjorde også en spurvehauk. Hauken sparer både tid og krefter på å finne føden samlet på én plass. Kommer nærmest til dekket bord. Får prøve å finne reirplassen når det blir vår.

 

211227g-kart

På tilbaketuren ville jeg gå om Tjørvelmyra, som det står på kartet. (Nesten midt i bildet.) Etter min mening er dette underlige navnet skrevet feil på kartet. Jeg tror det har noe med tjærebrenning (tjørrubrenning) å gjøre. I Bolmliin er det ei myr som på kartet kalles Tjørhellmyra, og ved Taløystorhaugen i Todalen har vi Tjørhjellråa. Plasser hvor de altså produserte tjære i en tjærehjell (tjørruhjell)). 

 

211227h-plass

Nokså djupgått føre i dag. Mye løssnø, som på enkelte steder nådde nesten opp til knærne. Slo meg ned på en liten furukolle hvor vinden hadde fjernet mye av nysnøen. En ypperlig plass for en pause. Tente bål og studerte vinterlandskapet. En elg hadde nylig gått over rabben jeg satt på. En fordel med ekstra lange bein i store snømasser. Breie ski passer også utmerket under slike forhold.

Ingen høye lyder nådde fram til rasteplassen min. Hørte bare en svak knitring fra bålet. Akkurat slik jeg ønsker å ha det på en markatur.

 

211227i-fjell

Der jeg satt, så jeg rett mot Sandfjellet i Surnadal. Hadde det vært bedre lys, kunne jeg tatt flere avstandsbilder. Får bli en annen gang!

 

211227j-furu

På myra i forgrunnen målte jeg snødybden til 62 cm. Går greit å gå i mye løssnø. Det er bare å ta det med ro, ta mange pauser og nyte naturen!