Det ble ekstra fristende med en tur på denne godværsdagen. Og hvorfor ikke bruke nærområdet? Vi snakker ofte om turmål, og tenker gjerne på fjelltopper og andre markante plasser. Men selve turen er vel et mål i seg selv? For å sette det på spissen: Nyte hver meter og hvert minutt!

I dag ville jeg oppsøke to steder i løpet av turen: Gangbrua over Bøllu nedenfor Børsettrøa og Trosslia i skogstraktene sør for Langlia.

 

220123b-brua2

Gangbrua slik den ser ut i dag. Neppe sklisikker! Enkel diagnose: Tilstanden har bare blitt verre og verre. Ekorn som har har brukt brua regelmessig i mange år, skjønner selvsagt ingenting. Ikke vet de noe om fremtidsmulighetene heller. Oppdaget ekornspor på brua i dag også.  

 

220123c-gangbrua

Gangbrua ble bygd av Børset Vel 13. juni 2011. Og stengt for alle andre enn ekorn 11. september 2020. Kort levetid, med andre ord.

 

220123d-brua

Vi som vokste opp på Børset, husker Krøtterbrua, ei solid hengebru som gjorde tjeneste i mange tiår. Ifølge Einar Børset fra Børsettrøa (Høgås) ble den satt opp på 1930-tallet. De solide brukarene stammer fra den tida. Krøtterbrua var til stor nytte både for folk og fe. Til slutt løsnet en vaier fra festet, og brua ble dermed ubrukelig. Alt ble fjernet etter forholdsvis kort tid.

Rundt 1940 hadde Ungdomslaget på Bolme en utflukt til Børsetbogsvatnet. Det ble skrevet at oppmøtested var Børsetbrua. Om dette var ei bru før Krøtterbrua eller et annet navn på samme bru, vet jeg ikke. Betyr lite. Men alltid kjekt å ha noe å lure på. Spekulere litt.

 

220123e-Plassan

Fortsatte østover i Bølludalen og kom til Plassan. Her hadde flere garder på Bolme sommerfjøs. De lå like ved Bøllu, på sørsida og i nærheten av brua vi ser på bildet. Alle hus er borte for lenge siden. Husker at jeg som liten gutt lekte ved ei sommerfjøstuft på Plassan.

 

220123f-bekk

Dro videre og kom til Seterliveien, som jeg fulgte til Fagerhaugen. Der tok jeg av til høyre og ruslet oppover etter seterveien, som i sin tid ble brukt av seterfolk, husdyr, kløvhester og folk som skulle til Folddalen eller andre fjellstrøk. Jeg liker best å gå etter gamle stier og tråkk.

 

220123g-granskog

Det er vanligvis stor forskjell på snødybden i gammel granskog og åpne plasser. Her er jeg på vei oppover ei skogli vest for Trosslia. Stort sett bar mark, som vi ser. Og et lettgått terreng. Trivelig å tusle rundt i denne lia!

 

220123h-myr

Ei lita bakkemyr med mye råtten snø er tilbakelagt. Vasset i snø til knes. Et skikkelig snøhol! Flatt og dårlig lys så langt.

 

220123i-haug

Planen var å gå til en fin furukolle ved Trosslia hvor jeg hadde vært før. I dette skogsområdet er det svært lite av menneskelig ferdsel. Stort sett bare storviltjegere som lister seg rundt her om høsten. Også denne gangen så jeg ferske spor etter "Skogens konge". Dette er riket til denne store majesteten. Men vi hører svært lite om "Skogens dronning". Uten den ville "kongeriket" ha gått ad undas. Garantert!  

 

220123j-Rindal

Sikten i dag var slett ikke storartet. Tok likevel et bilde av heimbygda mi, Rindal. Overskya vær, vindstille, mildt og ingen nedbør.

 

220123k-pause

Tente bål og satte meg på en fururabb. Brukte tyrigreiner, det vil si døde furugreiner, som brenner godt og gir god varme. Som vanlig tok jeg minst mulig gaddgreiner, som pryder gamle og staselige furutrær. Onkel Edvin mente vi burde etterlate oss færrest mulig spor i naturen. Er enig i det!

Nykokt kaffe fra trekoppen og et par brødskiver med kokt skinke og agurkskiver var mer enn bra nok. Koste meg virkelig der jeg satt.

 

220123l-sol

Det hele toppet seg da sola begynte å lyse opp skog og fjell. Solstrålene fant også etter hvert veien til fururabben. Fantastisk!

Først da sola gikk ned bak Ura, tok jeg fatt på hjemveien. Glad og fornøyd! En god dag på alle måter.